Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

All glöd och optimism du kände var en lögn

Hej. I dag är det den demoniska bakfyllans dag. I dag är du bakfull. Jag är också det. Jag vet det, inte för att vi på något sätt har pratat med varandra i dag, utan mer för att i går var en dag som man konventionellt sätt berusar sig på. När jag säger berusad så menar jag inte lite fnissig efter två glas sherry. Jag menar berusad som i att det i dag är möjligt att ha din andedräkt som drivmedel för mindre sittgräsklippare.

I går var du på nyårsfest. Kanske var det mycket folk där. Kanske var det en mindre tillställning. Kanske var du i Åre eller Lissabon. Oavsett aktivitet under gårdagen så hade du en kort, ack, så kort period, där du kände att fan, saker och ting kommer att falla på plats under 2016. Tidsfönstret vi talar om behöver inte vara längre än några sekunder, utan det rör sig om ett flyktigt och ogreppbart ögonblick där du, bland vänner och i din finaste stass, kände hopp, glädje och gemenskap i sin allra ädlaste form. Du kände att allt kommer att ordna sig och att 2016 kommer bli ett toppenår och du ska börja träna och du ska konsumera mindre och bli fadder åt en panda och kanske resa bort ett tag för att börja skriva på en bok och träffa din familj mer och faktiskt bara äta ekologiskt. Du kände något så fint som framtidstro.

Förmodligen inträffade det här rätt så sent, då de här sekunderna av trans är en direkt effekt av den bedövningsdryck du med stort engagemang sugit i dig timmarna innan. Ofta får man dem i samband med en låt man gillar, och kanske samtidigt som det råder dans. Sekunderna jag pratar om andas nystart och om viljan att förändras och tiden du och din bästis står där och hoppar till någon Veronica Maggio-refräng känns som en evighet. Under 2016 är allt möjligt.

I dag kan jag berätta för dig, att all lycka du kände, allt gott som du tror väntar, allt hopp du har inför framtiden, alla drömmar det nya året bär på, all kärlek som både finns att få och att ge, all förväntan, all optimism och all glöd du kände i går var en lögn.

I dag, den 1 januari, är djävulens dag. Så länge konceptet nyårsafton har funnits så har den 1 januari varit en högtid för mörkrets herre. I dag sänder han upp sina fallna änglar för att ge ett nyårsfirande folk det tvivel de förtjänar. Demoniska korpar som kalasar på själar fullkomligt dränerade på dopamin och det enda som verkar hjälpa är att ligga och skaka framför Ivanhoe medan pizzan du mår för illa för att äta blir kall.

I går ville du ha världsfred. I dag vill du ha en giljotin.

Gott nytt år.

Gustav Parment