Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla älskar amatörer – Trump, Uber och gubbclowner i "Let's dance"

ESSÄ: Väljer det amerikanska folket hellre en amatör än en erfaren politiker till president? Exemplen är många på amatörkulten, som växer sig starkare med nätet.

Ordet amatör kommer från franskans amateur och kan ursprungligen härledas till latinets amator, det vill säga ”en som älskar”. Någon som ägnar sig åt en aktivitet av eget intresse och inte som yrke.

Är det inte en ovanligt trist inledning på en text att inleda med en definition? Förvisso, men det finns en ironi här, ty definitionen av amatör har jag lånat från Wikipedia, ett nätlexikon skapat av just amatörer. Med det följer den gnagande känsla av ovisshet som kommer när man förlitar sig på en amatörskapelse i stället för, säg, Svenska Akademiens Ordlista.

Vi marineras i amatörism. Tendensen är inte ny, redan 2007 skrev Andrew Keen boken ”The Cult of the amateur” om nätets vurm för amatörerna, men det är ett fenomen väl värt att återkomma till, att hålla ögonen på.

Den senaste anledningen att slå på varningssirenen är fastighetsmogulen Donald Trumps framfart i det amerikanska primärvalet. Trump har en mobbares instinkt för svagheter, och han har uppfattat det amerikanska folkets svaghet för dilettanten. I stället för att smussla undan sin ringa erfarenhet inom politiken, hänger han upp sin okunskap som en jakttrofé. Och i bristande erfarenhet kan få konkurrera med Donald Trumps tolvtaggare, även om han har konkurrens av andra amatörpolitiker i racet. Politisk erfarenhet misstänkliggörs och för att göra ”Amerika storslaget igen” ska de käbblande politikklåparna fösas åt sidan för att ge plats åt en företagsledare, som mest har gjort sig känd för att skrika ”you're fired!” i slask-tv.

Kärleken till amatörer inom den amerikanska politiken är inte ny, konstaterar tidskriften Atlantic Monthly. ”Amerikanska väljare ser i ökande grad kvalifikation för presidentposten som en diskvalificerande faktor.” Om än inte fullt så välutvecklad tidigare som den tycks vara i detta val. En 14-årsregel nämns i artikeln. Har en politiker inte lyckats bli president inom 14 år går bäst-före-datumet ut.

Nu ska vi inte peka ut de amerikanska väljarna specifikt, för även i Europa, och Sverige, tillhör oerfarenheten en av lockelserna med högerextrema partier. Inkompetens adlas.

Som nämnts ovan är nätkulturen en kraftfull bundsförvant för amatörismen. Själva nätets uppbyggnad likställer amatörer och professionella, men amatörismen odlas också av dess elit, exempelvis Steve Jobs, som omgav sig med en aura av amatörism och antietablissemang.

Mycket har hänt på de snart tio år som har gått sedan Andrew Keen skrev ”The Cult of the amateur”. Några av de mest hypade nätföretagen, som Airbnb och Uber, bygger på att sysslor som tidigare utfördes av professionella inom besöksnäring och taxi nu tas över av amatörer, som tjänar en extra hacka på att leka hotellvärd och chaufför.

En av de första att få sina murar anstormade var kultur- och mediebranschen. En av de största amatörsuccéerna, som har banat väg för en rad epigoner, var EL James ”Femtio nyanser av honom”. En bokserie som började som fan fiction till ”Twilight”, nya berättelser – inte sällan mer sexuellt explicita – som fantiserar vidare kring popkulturella fenomen. De mest populära fan fiction-skribenterna har miljontals läsare, vilket majoriteten av professionella författare bara kan drömma om. Fan fiction-forum trålas av förlag som söker nästa amatörsuccé.

En genre, poesin, tycks helt riskera att trängas ut till amatörismens ödemark. Medan förlagen och kultursidorna ägnar lyriken blott ett pliktskyldigt intresse, frodas den på nätforum. Att poesin kan hitta syre där är förvisso bra, men de stora författarskapen kräver tid och fördjupning med en ekonomisk struktur som nätet inte förmår ge.

Amatörismen och etablissemanget kan leva i symbios, vilket inte minst märks i hur mediechefer får hjärtan i ögonen när ordet ”medborgarjournalist” nämns. En hårt pressad bransch ser en chans att omge en ekonomisk nödvändighet med ett skimmer av innovation och demokratiaspekter.

Amatörkulten, för att använda Andrew Keens begrepp, drivs delvis av en aggression mot en upplevd eller reell elit. Till viss del kan det vara sunt att etablissemanget känner flåset i nacken, men inte om amatörismens ideal muteras och används för att förstöra viktiga samhällsfunktioner, som när den professionella journalistiken utmanas av hatsajter som är mer intresserade av ideologi än av sanningshalt i informationen.

Amatöridealet kan ha en ljus sida, som när det förekommer inom idrotten i kontrast till hur girighet får många idrotter att ruttna inifrån. Men alltför ofta flörtar amatörkulten med människans sämsta sidor. Ett lättviktigt exempel är hur gubbclowner som knappt kan röra sig, än mindre dansa, har röstats fram i ”Let’s dance” på bekostnad av skickligare dansare som har straffats för sin ansträngning.

Med haussen för amatören kommer ett förakt för expertisen. En hånskrattande du-ska-inte-tro-du-är-något-attityd som kavlar ut allting till en jämntjock deg.

”Alla uppfattningar och preferenser är lika mycket värda; den enda sanning som finns är den som man själv skapar. Ingen ska tro sig vara något för att hen har skrivit en bok, för den är bara ett halvfabrikat”, skriver kulturskribenten Kay Glans i tidskriften Respons.

Framtiden kommer föra med sig fler politiker, men även kulturpersonligheter och företagsledare, som betonar sin amatörism. Att de står utanför etablissemanget. Om amatören röstas fram i ett underhållningsprogram i tv är det inte hela världen, men när samma dynamik tar över valet av världens mäktigaste ledare måste amatörkulten desarmeras och få rimligare proportioner.

*

Läs mer: Katarina Östholm om att vi behöver slöjd

Läs mer: Lars Ragnar Forssberg om att regeringen misslyckats med flyktingpolitiken