Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla bor inte i Stockholm – ta ansvar för utbyggt mobilnät

En av Sveriges stora konkurrensfördelar historiskt har varit att saker och ting fungerar här. Den fördelen är vi nu på väg att förlora. Under decennier har vi satsat allt för lite på underhåll av vår infrastruktur. Vi har skjutit en stor skuld framför oss. Om vi inte vill förlora de fördelar vi har av att man kan lita på att allt funkar i vårt land behöver vi nu börja betala av på denna skuld.

Det som märks tydligast så här på vintern är kanske det eftersatta underhållet av järnvägen. Men det är inte bara inom spårtrafiken vi har enorma behov av investeringar. En annan del av vår infrastruktur som inte fungerar tillfredsställande är mobiltäckningen. Stora delar av landet utanför storstadsregionerna är vita fläckar på mobilkartan.

Att Sverige har stora och växande regionala skillnader märks tydligt i infrastrukturen. Det märks i nedlagda butiker, stängda byskolor och dålig mobiltäckning. Om vi ska lyckas hålla ihop Sverige måste vi ha likvärdiga förutsättningar oavsett var vi bor. För att öka tilliten till att saker och ting fungerar i vårt land behöver vi investera i infrastrukturen. Och för att öka tilliten mellan människor behöver vi minska klyftorna.

Vänsterpartiet vill möta de utmaningar Sverige står inför genom att minska klyftorna, bygga ut välfärden och investera i infrastrukturen. Andra vill i stället sänka skatten för dem som tjänar mest. Det är ett vägval.

I stora delar av Sveriges landsbygd är den fasta telefonin på väg att monterats ned samtidigt som mobilnätet inte byggts ut tillräckligt. Marknadskrafterna har inte kunnat lösa behovet av fungerande telefoni i hela Sverige. Många är de företagare som fått benen undanslagna när telefonen plötsligt inte fungerar längre. Det är inte lätt att försöka driva ett vandrarhem när kunderna inte kan nå dig.

Mobilföretagen tjänar pengar på mobil telefoni i tättbefolkade delar av Sverige. Det är rimligt att de är med och betalar för utbyggnaden av mobilnätet även på platser där det inte finns några vinster att hämta. Därför vill Vänsterpartiet att mobilföretagen ska bidra till utbyggnaden med en avgift på ett par procent av omsättningen. Dessa pengar vill vi använda till att bygga så kallade samhällsmaster där mobiloperatörer kan placera sina basstationer. För att det ska vara möjligt krävs en fortsatt kraftig bredbandsutbyggnad där staten är med tillsammans med marknaden.

Alla bor inte i Stockholm. Med bra mobiltäckning i hela landet kan fler bo och arbeta där de själva trivs och vill.

Håkan Svenneling

Landsbygdspolitisk talesperson Vänsterpartiet

Emma Wallrup

Trafikpolitisk talesperson Vänsterpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel