Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla partier överens om landstingskrav på mer statsbidrag

Alla partierna i Västernorrlands landstingsfullmäktige är överens. De begär i ett gemensamt brev en ökning av det generella statsbidraget som en kompensation för att lågkonjunkturen är i antågande.

Socialdemokraterna, vänsterpartiet, moderaterna, centerpartiet, kristdemokraterna, folkpartiet, sjukvårdspartiet och miljöpartiet är alla överens om att det behövs en ökning av det generella statsbidraget.

Alternativet att höja landstingsskatten anser partierna är sämre eftersom det skulle förstärka lågkonjunkturen.

Även Sveriges kommuner och landsting ställer liknande krav på regeringen.

Susanne Sundqvist (v) Sundsvall, är en av dem som står bakom kravet på höjt statsbidrag.

Att statsbidragen inte räknas upp är ett av problemen för landstinget. Det andra problemet är att de pengar som landstingen ska få om de kortar köerna kommer efteråt. Det gynnar bara de få landsting som har bra ekonomi. Det kostar att ta bort köerna därför borde pengarna komma i förväg. Sedan kan en utvärdering göras för att se hur det är genomfört.

Ett av argumenten som används för att landstinget och även kommuner borde kunna få ett ekonomiskt tillskott är att bilindustrin nu har fått stödpengar.