Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla sjukhus behövs och alla vårdplatser behövs

Vi har förståelse för att de förändringar som föreslås och förväntas komma inom sjukvårdens omorganisering rör upp känslor och väcker oro. Vi vill därför beskriva vad det är vi försöker uppnå.

Inga sjukhus ska läggas ner. Viktiga och stora delar av den vård som patienter behöver till vardags ska finnas kvar vid sjukhusen Sollefteå, Örnsköldsvik och Sundsvall. Varje sjukhus ska erbjuda en bassjukvård men också ta ett större ansvar för vissa delar av länets samlade vårdutbud. Akutmottagningar ska finnas kvar vid alla länets tre sjukhus där de flesta akuta besvär kan hanteras.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar

Vi i Majoriteten står för en god, jämlik och kostnadseffektiv vård i Västernorrland. Vi vill förbereda landstingets verksamheter på både nya krav och nya möjligheter. Den målbild vi har ser ut så här:

• Hälso- och sjukvårdens resurser måste användas mer effektivt. Produktiviteten måste öka, även effektiviteten – det vill säga att vården ägnar sig åt rätt saker för att vården ska klara framtidens utmaningar. Tillgängligheten är vårdsveriges och länets stora utmaning, vi köar alldeles för länge!

• Koncentrering och nivåstrukturering är medel för en bättre vård. De standardiserade vårdförloppen inom cancervården är ett gott exempel på en kvalitetshöjning där patienterna varit med i utvecklingen. Det som sker ofta ska finnas nära, det som sker sällan kan man få resa till. Specialisering av de tre sjukhusen pågår, där sjukhuset i Sollefteå startar med att ta emot 600 höft- och knäoperationer från hela länet. Det som sker sällan får länets innevånare resa till. Kvinnosjukvården föreslås förändras så att förlossning och operationer förläggs till Örnsköldsvik och Sundsvall. Kvar vid mottagningen i Sollefteå blir verksamheter som i dag omfattas av cirka 2 500 läkarbesök på. Det innebär att det som sker ofta föreslås finnas kvar.

• Primärvården ska klara av att ge en större del av vården nära patienterna. Det är en mycket enkel logik. I dag finns det 33 hälso- och vårdcentraler, utspridd över hela vårt län, sjukhus har vi på tre orter. Primärvården ska vara garanten för den nära vården, och vi menar att primärvården i framtiden också ska ges förutsättningar att ta hand om en del av de akuta besöken.

• Lägg fokus på patientgrupper med stora behov och samverkan med kommunerna. Nästa halva befolkningen har någon kronisk sjukdom. Redan i dag står kroniskt sjuka personer för 80–85 procent av sjukvårdskostnaderna. En procent av patienterna tar idag en tredjedel av resurserna, vi måste ställa om vården för att ta hand om och ha råd med de behoven på ett bättre sätt. Redan om tio år beräknas kostnaderna för vården riktat mot personer med kroniska sjukdomar ha ökat med över trettio procent.

Samarbetet med kommunerna ska inriktas på att uppnå en bättre personcentrad vård och omsorg för personer med omfattande och återkommande vårdbehov.

Det här är majoritetens målbild, ansvarstagande och framtidsinriktad, en målbild vi tillsammans är överens om. Men hur ser oppositionens målbild ut? – än så länge har vi inte sett någon tydlig linje – det vi ser är medvetna förseningar på väg mot generella besparingar. Per Wahlberg, kommer det snart förslag på 400, 500 eller 600 uppsägningar? Dessutom kanske du föreslår skattehöjningar i koalition med Vänsterpartiet, blir det 50 öre eller en krona? Du har ännu inte varit tydlig med hur du avser sänka kostnaderna inom Hälso- och sjukvårdsnämnden med 190 miljoner kronor, det vill säga 30 miljoner kronor ytterligare än vad vi föreslagit.

Erik Lövgren (S)

Ordförande Landstingsstyrelsen

Eva Andersson (Mp)

Gruppledare

Andreas Sjölander (S)

Ordförande FPTN

Eva Back (S)

Ordförande HSN

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel