Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla skolor ska vara lika bra

Replik på ledare: "Hur man inte når målet om Sveriges bästa skola", ST 9 mars.

Nu visade Sofia Mirjamsdotter sitt rätta ansikte. Om du inte förstått det ännu, finns det få saker som ökat segregationen mer än just friskolor. Friskolor som gör jättevinster på skolpengen och dessutom kan välja elever. Det finns inga friskolor med nyanlända och asylsökande, och det är inga elever vars föräldrar inte orkar, kan eller hinner hjälpa barnen med läxorna som söker friskolor. Eller barn till föräldrar med förståndshandikapp, eller vars föräldrar missbrukar, eller har en psykisk sjukdom (alltså de barn som behöver mycket stöd i skolan och som kanske inte kan vara tysta på alla lektioner).

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Menar du på fullaste allvar att det är bättre att utöka friskolorna och lägga ner kommunala skolor? Ska Sundsvalls kommun ge upp? Friskolor behöver inte ha specialistutbildade skolsköterskor (och de behöver inte föra journal eller ens ha sekretess gentemot huvudman). De har inga krav på sig att lärarna måste vara legitimerade heller. Och vad säger att barn från fria grundskolor klarar gymnasiet bättre? Faktiskt ingenting i dagsläget. Elever som gått i kommunala skolor klarar sig ofta bättre helt enkelt. Att en skola har lång kö behöver inte betyda att den är bäst. Det kan vara att föräldrarna tror att den är bäst och att deras barn slipper gå i skola med alla jobbiga, stökiga barn och alla nyanlända som tar enormt mycket resurser. Det sämsta vi gett våra barn är friskolereformen. Alla har rätt till en likvärdig utbildning i en trygg miljö. Och alla skolor SKA vara lika bra.

Syster Yster

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel