Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Alla vågar köra järnet"

Landar du mjukt vågar du satsa.

Det gjorde skidåkarna i Nolbybacken när de fick hoppa och landa i den mjuka kudden Big Air Bag.

– Alla vågar köra järnet, säger åkaren Rasmus Blixt.

Annons

Big Air Bag är en stor upplåsbar luftkudde och både nybörjarnas och de mer rutinerade åkarnas bästa vän. Kudden placeras efter ett hopp som en mjuk landningsbana för skid- och snowboardåkarna.

– Man lär sig hur man ska göra i luften och få kontroll på hoppet utan att behöva oroa sig för landningen, säger Tommy Holmström som hyr ut Big Air Bag.

Sundsvalls kommun och Sportlovskortet har hyrt in Big Air Bag till de närliggande backarna och Nolbybacken var först ut i går. Där fick vana jibbåkare chansen att testa nya typer av trick och de som inte hoppat förut kunde testa utan att slå sig.

– Detta är en kanongrej som kommunen ställer upp med. Ungarna vill ju ha sådana här grejer. För småkillarna som inte har hoppat högre än kanske 50 centimeter, och nu plötsligt kan hoppa i det här hoppet som är 2,5 meter, är det här jättestort, säger Hans Sundberg som är backchef i Nolby.

En av dem som hoppade var Rasmus Blixt. Han tycker att Big Air Bag är ett bra sätt för att våga testa och utveckla nya trick oavsett vilken nivå man är på.

– Riktigt kul! Man landar ju så mjukt så det är bara att köra på. Även de mindre är med och testar lite grejer. Det är stor variation, säger han.

Hans Sundberg berättar att det handlar om att hitta känslan i åkningen och i luften. Gör man det kommer framstegen fort.

– På några timmar har de gått från ett vanligt hopp till att vara uppe och snurra ett och två varv. Skoj att se hur de utvecklas på kort tid, säger Hans Sundberg.

I morgon onsdag kommer Big Air Bag att vara i Sundsvalls slaombacke och på torsdag är det dags för Sidsjöbacken innan sista stoppet blir i Skönviksbacken på fredag.

Annons