Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Alla var jätterädda"

/

På 1980-talet var Björn Malmquist med och vårdade de första aids-patienterna. De långa samtalen med de drabbade och deras anhöriga är en av orsakerna till att han blev psykoterapeut.

Annons

Björn Malmquist är biträdande verksamhetschef för Noaks Ark i Stockholm, ordförande för Noaks Ark i Östergötland och projektledare för Noaks Ark i Sundsvall.

– Vi har varit igång i drygt ett år i Sundsvall och intresset har varit stort. Vid de första träffarna kom mellan 15 och 20 personer och flera har uttryckt att det saknats den här typen av stöd.

Påverkades starkt

Björn är uppvuxen i Linköping men flyttade till Stockholm som ung, mycket på grund av sin homosexualitet. Själv påverkades han starkt av aidslarmet.

– Det var helt hysteriskt. Alla var jätterädda. Det var verkligen rymddräkterna på. Från början var det också väldigt mycket spekulationer, man var inte på det klara med hur sjukdomen smittade och även om man fick mer och mer kunskap fanns rädslan fortfarande kvar. Jag var också rädd.

Björn arbetade på en intensivvårdavdelning och han vårdade många patienter som var döende i aids. Det blev många nattliga samtal, inte minst med anhöriga till de drabbade.

– I många fall visste inte deras föräldrar något om sjukdomen eller om sina söners läggning. Jag pratade med dem och kunde berätta om mig själv och på det sättet hjälpa dem.

Många avled

Det var inte bara i yrket som Björn kom i kontakt med hiv och aids. Sjukdomen var också en stor del i hans privatliv. Många personer i hans umgängeskrets avled i aids, bland annat en av hans närmaste vänner.

– Det viktiga är att vi pratar om det här och sätter hiv på agendan igen. Vi ser ju hur exempelvis klamydian fortsätter att öka. Många ungdomar använder inte kondom. Man tror fortfarande att det bara drabbar homosexuella och missbrukare och att det inte berör en själv eftersom man inte tillhör den gruppen. Ju mer kunskap och ju mer vi pratar om hiv ju mindre stigmatiserar och diskriminerar vi hiv-positiva.

Annons