Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla visste att Ocean Gala skulle hamna i rätten

Det är 2,5 månader sedan Migrationsverket, ett par dagar efter att datumet stipulerat i avtalet med Floating Accomodations hade passerat, meddelade att deras bedömning var att företaget inte lyckats skaffa de nödvändiga tillstånd som krävdes för att Ocean Gala skulle kunna ta emot asylsökande i Utansjö hamn.

Plötsligt kunde Floating Accomodations inte räkna med de 800 000 kronor per dygn som Migrationsverket hade förbundit sig att betala i hyra för maximalt knappt 1800 asylsökande.

Självklart skulle en stämningsansökan följa. Det har bröderna Tandberg hotat med länge. De är av den bestämda uppfattningen att alla tillstånd var på plats.

Migrationsverket skulle stämmas, Härnösand skulle stämmas och länsstyrelsen skulle stämmas – treenigheten som ligger emellan bröderna och 292 miljoner kronor i intäkter på ett år för fartyget. Migrationsverket för avtalsbrott, Härnösand för att man motarbetat etableringen av boendet – och länsstyrelsen som fattade beslutet att Utansjö hamn var olämpligt för ett boende.

Floating Accomodations har alltsedan juli fortsatt skicka in sina fakturor – men Migrationsverket har vägrat betala (och förmodligen klappat sig på axeln över den goda tajmingen i att länsstyrelsen fattade sitt beslut i somras så att verket slapp betala hundratals miljoner i onödan eftersom fartyget inte heller längre behövdes som asylboende eftersom flyktingströmmarna minskat kraftigt)

Och nu har alltså stämningsansökan mot Migrationsverket lämnats in. 250 miljoner, samma summa som bröderna hotat stämma Härnösands kommun på. Att någon sådan stämningsansökan mot kommunen också lämnats in är dock inget kommunalrådet Fred Nilsson (S) hört något om.

Det är oerhörda summor det handlar om - för alla inblandade. Man kan väl bara gissa kostnaden både kommunen men främst Migrationsverket hittills haft för att hantera det juridiska spelet kring Ocean Gala och de summorna ökar exponentiellt.

Det är väl inte osannolikt att Floating Accomodations i det läget hoppas att man i alla fall ska kunna pressa fram en förlikning med sina stämningsansökningar.