Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allen Leech tar farväl av Branson och Downton Abbey: ”Det är väldigt sorgligt”

Kostymdramat ”Downton Abbey” närmar sig sin sista säsongavslutning och Allen Leech gör sig redo att ta farväl av sin rollfigur Tom Branson.
– Det är väldigt sorgligt, säger han.

Det är Allen Leechs första Sverigebesök någonsin men novembermörkret skrämmer honom inte. Han är uppvuxen i Dublin och bosatt i London. Så det "är ingenting konstigt", säger han.

Efter två intensiva pressdagar ser han fram emot en utekväll i Stockholm innan han flyger hem igen.

– Det här är en underbar stad, säger Leech.

Chauffören Tom Branson presenterades i seriens fjärde avsnitt och skulle synas i ytterligare tre. Men de som har följt "Downton Abbey" vet att planerna ändrades rejält.

I den andra säsongen dök Branson upp igen. Han blev kär i familjen Crawleys yngsta dotter, de gifte sig och fick en dotter. Själv hade han ingen aning om hur rollen skulle utvecklas.

– Det var en stor utmaning men också en stor glädje att spela den här rollen, säger han.

Han sitter framåtlutad i soffan och skrattar hjärtligt när han berättar om sina och Robert James-Colliers (Thomas Barrow) påhitt bakom kulisserna.

– Kvällen före inspelning brukade vi sy ihop byxorna för de andra, vi gjorde det med Thomas Howes (William Mason), Matthew Goode (Henry Talbot) ... och jag gjorde det med Rob. Vi gjorde det mot alla vi kunde!

Han berättar hur bisarrt det kunde kännas att sitta klädd i 1920-talskläder och diskutera nutida ämnen. När han och James-Collier inte sydde ihop byxben hittade de på annat att roa sig med.

– Tillsammans uppfann vi en sport som går ut på att kasta en handske på en av kameraställningarna, säger han och ser lurigt seriös ut när han fortsätter:

– Vi anordnade ett världsmästerskap och jag vann.

Arbetet med den sista säsongen har dock genomsyrats av sorgen över att behöva ta farväl av serien. Han noterade varje "sista gången".

Precis som flera av hans kollegor tidigare har sagt så upplever Leech att seriens skapare Julian Fellowes har låtit skådespelarnas egenskaper forma rollfigurerna.

– Jag tror att han skriver för att det ska passa våra styrkor både som personer och som skådespelare, säger han.

Den tidigare så envise Tom Branson har visat allt fler mjuka sidor under säsongernas gång, vilket Leech tror sig ha inspirerat.

Inledningsvis var Branson arg och bestämd i sin kamp mot aristokratin, men med tiden insåg han att det var fel att stämpla alla aristokrater som förtryckare. I säsong fyra säger han "jag tror inte på människotyper, jag tror på personer".

– Det var en viktig vändpunkt för Branson, säger Leech.

Säsongens sista avsnitt visas den 5/12 och julspecialen, som blir det sista avsnittet någonsin, sänds den 26/12 i SVT. (TT)