Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansen död och begraven – men hur kunde en röst på alliansen bli en röst på vänstern?

Alliansen på nationell nivå ser nu ut att gå skilda vägar efter 15 år av troget äktenskap. Nu har två av våra allra närmaste lämnat oss och begravningen ägde rum i fredags. Närmast sörjande är Moderaterna och Kristdemokraterna.

Moderaterna tar tacksamt emot det stora arvet av väljare. Arvet av röster som röstade för en borgerlig regering. Väljare som vet, precis som vi, att marknadsekonomi är det som bygger Sverige starkare och inte Sjöstedts planekonomi.

Även om det är tråkigt och vi Moderater är de närmast sörjande så har vi många fina minnen att blicka tillbaka på.

Alliansen gjorde det möjligt att få svarta jobb till vita. Fick kvinnodominerade branscher att blomstra. Fler småföretagare växte fram.

Alliansen tog oss igenom en av våra tiders tuffaste lågkonjunkturer.

Vi hade en utav Europas starkaste sysselsättningsgrad, detta trots lågkonjunktur.

Vi halverade vårdköerna, minskade ungdomsarbetslösheten, tog oss igenom lågkonjunkturen och fick en fantastiskt god reallöneutveckling. För att inte prata om det ökade BNP:et.

Centerpartiet och Liberalerna vill gärna få det att låta som guld och gröna skogar, men glöm inte att kompromisser innebär alltid eftergifter i någon form.

Vi lovar inte allt till alla men det vi lovar, det står vi fast vid. Vi är det ledande partiet för borgerlig politik och kommer fortsätta med det!

Att vara ledare innebär inte att göra alla glada, det innebär modet att ta tuffa beslut för att göra det som blir bäst för helheten. Hade vi velat göra alla glada hela tiden, då hade vi istället sålt glass. Billigt!

Vi säljer varken glass eller våra värderingar billigt. Vi är ett värderingsparti som står stadigt då vänstervindar blåser. Den utvecklingen vi nu ser inom alliansen på riksplanet är oroväckande.

Alliansen på nationell nivå kan efter fredagens omröstning konstatera sin död. Det valet Centerpartiet och Liberalerna gjort är inte bara ett svek mot alliansen utan också ett svek mot väljarna. Den oheliga koalitionen mellan C, L, S, MP och V är inget annat än ett politiskt luftslott. Alla är förlorare, men trots alla svikna vallöften från höger och vänster är tyvärr de största förlorarna det svenska folket som gick till valurnan.

Vi blev inte moderater för att vi hatade socialdemokratin utan för att vi hade en idé och en samsyn på vad som bygger Sverige. Av precis denna anledning föddes också alliansen och den väljarbas som nu Centerpartiet och Liberalerna har raserat. Flera års gemensam politik och politikutveckling spelar plötsligt ingen roll då makten knackar på bakom ryggen.

Vi Moderater kommer aldrig kompromissa med våra värderingar. Vi är varken som Socialdemokraterna som säljer ut sig billigt för makten eller som Centerpartiet och Liberalerna som riskerar årtiondet av liberala samarbeten framför makten.

Centerpartiet och Liberalerna vill gärna få det att låta som guld och gröna skogar, men glöm inte att kompromisser innebär alltid eftergifter i någon form.

Slutligen kan vi konstatera att medan Annie Lööf äter högerskor så står vi stadigt kvar med våra egna.

Felix Frölander (M)

Jeanette Karlsson (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel