Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansen splittrad om jobbpolitik

Allianspartierna går fram med olika förslag på hur lågutbildade unga och nyanlända ska få jobb.
Centern vill satsa tolv miljarder kronor på att göra det billigare att anställa.

Centerledaren Annie Lööf varnade i sitt Almedalstal i Visby för "ett kluvet Sverige".

Jag är inte beredd att offra hundratusentals människor till arbetslöshet och utanförskap, sade hon.
Jag är inte beredd att låta en ny underklass växa fram.

Lööf lovade att göra vad som krävs för att få fram fler, enkla jobb.

Nytt jobbförslag

Hon lanserar ett nytt jobbförslag för att få fler lågutbildade unga och nyanlända i arbete. Det innebär att arbetsgivaravgifterna slopas på lönesummor upp till 16 000 kronor under de två första åren. Sänkningen av arbetsgivaravgifterna gäller för alla grupper som inte varit anställda tidigare och tros kunna ge 45 000 jobb.

Det gäller att få företag att vilja och våga anställa människor som inte har någon meritförteckning, säger Lööf.

Reformen ersätter C:s tidigare profilförslag om sänkt arbetsgivaravgift för alla unga under 25 år. Det infördes av Alliansen, men har nu avskaffats av den rödgröna regeringen. Reformen har kritiserats för att vara för dyr och ineffektiv eftersom arbetsgivarna fick rabatt även för unga som redan var anställda.

Onödigt dyrt

LO kommer med samma kritik även mot C:s nya förslag.

Det blir enorm kostsamt och ger ingenting, säger ordförande Karl Petter Thorwaldsson.

Han anser att C smetar ut stora summor på grupper som får anställning i alla fall.

Finanspolitiska rådets förre ordförande John Hassler anser att Centerns förslag är bra för många nyanlända flyktingar, men bedömer också att förslaget kan bli onödigt dyrt.

För ungdomar med fullgjord gymnasieutbildning är det inte så svårt att få jobb i dag, säger Hassler.

Företagarnas vd Günther Mårder pekar på att även om det blir billigare att anställa lågutbildade nyanlända, så måste de också kunna leverera enkla tjänster som hushållen efterfrågar, Han efterlyser mer omfattande reformer än dagens rot- och rutavdrag.

Vill inte kritisera

Övriga Allianspartierna har valt andra modeller än C. Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson säger dock att det är bra att "allianspartierna har fokus på jobb som inte kräver högre utbildning". Moderaterna föreslår inkomstskattesänkningar och att slå i hop nio olika stöd till ett enda: nystartsjobb.

Liberalerna vill ha en ny anställningsform med löner under kollektivavtalsnivå och befriade från arbetsgivaravgift.

Vi tror mer på vår konstruktion. Den är enklare och tydligare för företagen och den har på ett tydligt sätt utgångspunkten att ingångslönerna för nyanlända och unga under 23 ska vara lägre än de är i dag, säger partiets ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson.