Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ådalen 31 högtidlighölls i Lunde

/
  • Håkan Sjöberg berättar om vad som hände den dramatiska dagen för 84 år sedan.
  • Peter
  • Sylvia Sandin och Peter

Minnet av skotten i Ådalen 1931 den 14 maj, som i år liksom då inföll på Kristi Himmelsfärdsdag, högtidlighölls på traditionellt sätt med ett möte vid monumentet i Lunde. Guidad visning, tal, musik och dikt av Birger Norman stod på programmet. Arrangör var ABF Västernorrland, i samarbete med Kramfors arbetarkommun.

Annons

I år är det 84 år sedan skotten föll som dödade fem obeväpnade demonstranter. Ett ojämnt datum, och högtidlighållandet hölls också i en ganska blygsam skala. Det börjar dessutom bli avlägset i tiden, och i år fanns inga ögonvittnen till de dramatiska händelserna på plats.

Men historien hålls fortfarande vid liv. Håkan Sjöberg höll en uppskattad guidad visning, där han berättade om det som tilldrog sig Kristi himmelsfärdsdag 1931. Det var debut för Håkan med en visning kring skotten i Lunde, och det är meningen att visningarna ska fortsätta.

Talet i år hölls av Peter Pira Hedberg. Han betonade att Ådalen 31 blev en vändpunkt i svensk historia, då privilegiesamhället förvandlades till en välfärdsstat med rättigheter för alla. Det är viktigt att minnas vad som hände i Lunde för 84 år sedan för att kunna förstå historien, och därmed nutiden, och naturligtvis också av respekt för de som stupade.

Sylvia Sandin och Peter Lappen Danielsson stod för det musikaliska inslaget, bland annat hade Sylvia dagen till ära gjort en mix av Arbetets söner och Arbetets kvinnor.

Barbro Lundquist och E Mikael Norberg från Birger Norman-sällskapet läste en dikt av författaren och berättade om hans epokgörande reportagebok om Ådalen 31.

Senare på kvällen var det kransnedläggning vid Lundeoffrens grav på kyrkogården vid Gudmundrå kyrka.

Mer läsning

Annons