Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler kvinnor driver företag

/
  • Kikki Högberg är ordförande i Winnet Västernorrland och gläds åt de positiva siffrorna över företagande kvinnor.

Antalet företag som leds av kvinnor ökar både i landet och i Västernorrlands län.

Annons

Tillväxtverket har jämfört statistik från 2006 till 2012 och sett att antalet företag med en kvinna i ledningen ökar. Även antal företag med en man i ledningen ökar, men inte lika mycket. På nationell nivå har kvinnors företag ökat med 34 procent i antal, medan mäns företag har ökat med 19 procent.

I Västernorrland har antal företag med en kvinna i ledningen ökat med 29 procent, från 2 759 företag år 2006 till 3 554 företag år 2012. Antal företag som leds av en man har under samma tid ökat med 19 procent i länet.

Statistiken gäller företag som har max 500 anställda, och gäller inte företag inom offentlig verksamhet och omsorg.

– Vi har sammanställt statistik rakt upp och ned och inte gjort någon analys, det är nästa steg. Det är rätt starka siffror med tanke på de här tuffa åren som varit för företagare, säger Gunilla Thorstensson på Tillväxtverket.

– Det vi ser övergripande är att entreprenörskap ökar i Sverige. Vi ska studera det mer ingående, vi har inte brutit ner det på branschnivå än.

Gunilla Thorstensson är programansvarig för Främja kvinnors företagande.

– Vi fick i regeringsuppdrag 2007 att arbeta med att förbättra möjligheterna för kvinnors företagande. Programmet är omfattande och handlar om affärsutveckling men också strukturförändring. Vi har stort fokus nu på en strategi för företagsfrämjande insatser på lika villkor, tillsammans med de regionalt tillväxtansvariga.

Forskning och statistik visar att det är ojämlikt vid finansiering och rådgivning mellan män och kvinnor för att starta och utveckla företag. I Västernorrland är det länsstyrelsen som är regionalt tillväxtansvarig.

Winnet Västernorrland är ett resurscentrum för företagande på lika villkor. De samarbetar bland annat med länsstyrelsen och landstinget i Västernorrland samt kommunförbundet och de olika aktörerna när det gäller de strukturella frågorna kring företagande kvinnor.

– Det ser bra ut. Det är verkligen en positiv ökning i Västernorrland, säger Kikki Högberg, ordförande i Winnet Västernorrland, angående Tillväxtverkets rapport.

– Det är glädjande att se att nettoomsättning och lönerna ökar i företagen. Det är en viktig tillväxtfaktor. Man säger att företagande kvinnor inte har en vilja att växa, men det ser vi i många studier att det inte stämmer alls. Det är en myt.

Winnet Västernorrland jobbar med att påverka på strukturell nivå.

– Det vi ser nu i den här rapporten är en del av många aktörers arbete. Även om det går långsamt så ger det resultat, det är viktigt, säger Kikki Högberg.

Mer läsning

Annons