Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler tar huset med sig på semestern

Det skulle kunna kallas en husbilsboom.
Förra året såldes mer än dubbelt så många husbilar som för tio år sedan.

Annons

Allt fler väljer den ”flyttbara sommarstugan" – och då handlar det inte längre om husvagnen. Medan antalet sålda husvagnar ligger kvar på samma nivå som under 2013, skjuter husbilarna i antal.

I Sverige såldes drygt 3 600 husbilar i fjol, vilket ger en dryg fördubbling av antalet husbilsägare på ett decennium.

Det visar siffror från Husvagnsbranschens riksförbund, HRF, som även har presenterat färsk statistik från föregående månad.

Enligt denna registrerades 636 husbilar under juni, jämfört med 515 under samma månad förra året.

– Det är absolut en boom. Husbilen är den nya husvagnen, men målgruppen är mer begränsad, säger Lars Erik Paulsson på HRF-kansliet.

Han beskriver ökningen av husbilsägare som ett resultat av välfärden och förklarar att vem som helst inte kan skaffa husbil, till skillnad från husvagn.

– En typisk husbilsköpare är en nybliven pensionär, som tidigare haft fritidshus eller båt, ägnat mycket tid åt underhåll och sedan tröttnat på allt underhåll, säger han.

Men vilken less pensionär som helst kvalificerar sig inte som potentiell husbilsmänniska. Personen ska även ha en god hälsa, god ekonomi, vara äventyrslysten och gärna mycket språkkunnig, anser Lars Erik Paulsson.

– Detta är personer som är resvana, vill vakna upp till en ny frukostvy varje dag och inte fastna i samma mönster. Ungefär hälften använder husbilen som boende utomlands också, säger han.

Mer läsning

Annons