Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakläxa på miljoner till dyr administration

/

Kollektivtrafikmyndigheten, KTM, i Västernorrland begär fem miljoner kronor extra till administration.
Det är inte så säkert att de får.
Landstinget ger bakläxa och kräver mer information.

Annons

I ett beslut från landstingsstyrelsens finansutskott faller orden i och för sig rätt beskedligt.

Utskottet "tillkännager förbundsdirektionen sin mening att landstinget behöver ytterligare information för att kunna ta ställning till äskandet inför budget 2016 samt i förslaget till långtidsplan 2016-2018 om ytterligare administrativa resurser".

Klartexten är mer brutal.

– Ärendet dök upp hipp som happ i fredags. Det är bara att konstatera att de administrativa kostnaderna har skenat i väg på Kollektivtrafikmyndigheten.

– Därför yrkade jag på en genomlysning. Det är inte en dag för tidigt. Det går inte att ha en kostnadsutveckling som ligger i de här talen, säger landstingets oppositionsråd Per Wahlberg (M).

Enligt KTM, är det en hög ambitionsnivå som innebär ökade administrativa kostnader med cirka fem miljoner utöver en årlig uppräkning. Detta för att kunna genomföra bland annat avtalsuppföljning, biljettkontroller och utveckling av visering utanför buss och tåg.

I bilden ingår att revisorerna så sent som i juni 2014 riktade allvarlig kritik mot KTM. Under en femårsperiod fram till 2013 blev administration och indirekta kostnader 13 miljoner dyrare. Det motsvarar en ökning med 54 procent.

– Det ter sig märkligt till exempel att man anställer en chef och sedan en biträdande chef på det. Då skenar kostnaden. Jättebra att landstinget tar ett ansvar nu som ägare, säger Per Wahlberg.

Mer läsning

Annons