Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för en kvinna snart – efter 400 år?

/
  • Kvinna eller inte, Västernorrland får vänta på nästa landshövding. Civilminister Stefan Attefall (KD) ser sig inte som kandidat. Han räknar med att vinna valet och fortsätta som statsråd.

Västernorrland har styrts av 55 landshövdingar i nära 400 år. Alla har varit män.
Är det inte dags för en kvinna nu?
– Ett bra argument, jag tar med mig den synpunkten, säger den ansvariga ministern Stefan Attefall (KD).

Annons

Bo Källstrand förlängdes som landshövding vid nyår fram till och med september. Vem som tar över har han ingen aning om.

– Det ligger i händerna på regeringen. Frågan hålls i en väldigt trång krets, säger han och gissar att inget namn kommer före valet.

Regeringen bekräftar via civilminister Stefan Attefall (KD) som i går valtalade just framför landshövdingens residens i Härnösand.

– Vi kommer inte att utse någon före valet. Vi utser i stället länsrådet som tillförordnad landshövding.

Med brandhärjade Västmanland i färskt minne ser Stefan Attefall att landshövdingen har en ofta underskattad roll.

– Som en samlande gestalt, en trygghetsgestalt och kommunikatör. Det krävs en person som kan axla de rollerna, säger han.

Om det går illa i valet kanske en 54-årig civil- och bostadsminister med rötterna i Västerbotten själv är kandidat till ämbetet?

– Jag har inte tänkt förlora valet. Jag har tänkt köra på ett tag till som statsråd.

Avgående Bo Källstrand framhåller att jobbet kräver gott omdöme för att ena motstridiga intressen.

– Kanske ska inte den nya vara en kopia av den gamla landshövdingen. Kanske i stället någon som ser det från en annan vinkel, funderar han.

Därmed inte nödvändigtvis en kvinna.

– Jag tycker inte att könet är det viktigaste. Många andra egenskaper är viktiga. Jag tycker det ska vara bästa personen, säger Källstrand.

Sverker Ågren (KD), ledande landstingspolitiker, har en annan mening.

– Jag kallar mig inte för feminist. Men det är dags för en kvinnlig landshövding nu. Det kan ge en annan typ av ledarskap med nätverkande bland annat.

– Bo Källstrand har gjort ett utomordentligt jobb. Men vi har haft en del mulliga mansgrisar på den här positionen tidigare, säger Ågren.

Namn som nämns är exempelvis Elvy Söderström (S), avgående kommunalråd i Örnsköldsvik. Hon har kontakterna, erfarenheten, koppling till länet och ungefär rätt ålder som 60-åring.

Kruxet är att hon säger blankt nej.

– Jag är inget landshövdingeämne. Jag vill ju ha en annan organisation. Jag vill utveckla och bilda region. Jag säger nej. De får hitta nån annan, förklarar Söderström

Ett annat Ö-viksnamn på tapeten är Anders Källström, 55 år, en gång rekordungt oppositionsråd (C), vd för Allehanda Media samt ordförande i Modo Hockey och numera koncernchef i LRF sedan 2009.

– Jag har ett jobb i dag som jag trivs med väldigt bra. Om frågan kommer från rätt person skulle jag noga överväga svaret, är beskedet från Källström.

Justitieminister Beatrice Ask (M) nämns också. Hon har stor politisk erfarenhet, rötter i grannlänet i Sveg, är 58 år gammal och riskerar stå utan jobb inom kort.

När landshövdingefrågan ställs via pressansvariga får vi ingen kommentar från Ask.

Andreas Carlgren (C), 56 år, före detta miljöminister och sommarboende på Hemsön, svarar däremot.

– Jag har redan erbjudits möjligheten att vara landshövding i flera län, men tackat nej. Jag har valt att ägna mig åt en helt annan typ av arbete, och är i dag anställd på Newmaninstitutet, en högskola för att utveckla utbildning, uppger Carlgren i ett mejl.

Mer läsning

Annons