Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dålig koll på mutor och bestickning inom landstinget

/

Landstinget har dålig eller ingen koll på skyddet mot oegentligheter inom organisationen.
Det konstaterar revisionen.
Trots samma kritik för fyra år sedan har inget hänt.

Annons

– Vi menar att behovet att tydliggöra och utveckla arbetet kring oegentlighetsområdet alltjämt kvarstår, skriver revisorerna med ordförande Mikael Gäfvert (M) i spetsen och fortsätter:

– Vi bedömer att det finns ett fortsatt förbättringsutrymme i att, genom formella riktlinjer och rutinbeskrivningar, sätta fokus på samt att tydliggöra risker och hantering kring oegentligheter som exempelvis muta, bestickning och bedrägeri.

Oegentlighet definieras här som en avsiktlig handling för att skapa sig en orättmätig eller olaglig fördel för egen eller närståendes vinning. Exempel är muta, bestickning, förskingring, bedrägeri och stöld.

I granskningen har man särskilt tittat på upphandlingsenheten och landstingsfastigheter. Från båda håll efterlyses tydligare riktlinjer, bland annat för gåvor, måltider, mutor och jäv.

Det framhålls från upphandlingsenheten att där råder nolltolerans mot gåvor och måltider i samband med pågående upphandlingar. Landstingets upphandling omsätter drygt tre miljarder per år.

Inom landstingsfastigheter har inte framkommit några kända incidenter och man anser sig ha en restriktiv praxis. Som beställare står man alltid för egna kostnader vid studiebesök och liknande.

Kritiken riktas främst mot landstingsstyrelsen som inte har fått saker att hända som man lovade efter den förra granskningen. Nu kräver revisorerna besked senast i december.

Läs också:

Tusen personer ställs utan tandvård

Gratisluncher och alkohol kritiseras

Mer läsning

Annons