Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farliga fiberbankar undersöks

/
  • Med bland annat eko-lodning har forskarna tidigare kartlagt var fiberbankarna ligger. Nu ska de klassas efter miljöfarlighet och behov av åtgärder.

De miljöfarliga fiberbankarna i havet utanför länets massaindustrier ska riskklassas.
Naturvårdsverket har beslutat om hur årets pengar för utredning och tillsyn av förorenade områden ska fördelas.

Annons

– Tidigare har vi med hjälp av Sveriges geologiska undersökningar, SGU, kartlagt var fiberbankarna finns. Nu ska vi ta fram en modell för att kunna riskklassa fiberbankarna på liknande sätt som vi gjort med förorenade områden på land, säger enhetschef Hans Olofsson på länsstyrelsen.

I fiberbankarna finns diverse miljögifter, kvicksilver och andra tungmetaller som följt med i avloppen ut från fabrikerna.

Tanken är att hitta ett liknande sätt att arbeta som man redan har på gång när det gäller gamla industritomter. Att arbeta stegvis från att hämta in informationen fram till eventuella konkreta saneringsåtgärder.

Sammanlagt har Naturvårdsverket delat ut drygt 50 miljoner kronor för tillsyn och utredningsarbeten i landet. Av den summan kommer nästan två miljoner kronor Västernorrland till del.

Samtliga länsstyrelser i Norrland får utredningsstöd med ungefär samma procentuella fördelning.

Naturvårdsverket anslår i år dessutom 287 miljoner kronor till för praktiska saneringsarbeten på 40-talet platser i landet.

– Glasbruken och fibermassorna är några av objekten som utreds i år. Det är viktigt att planera insatserna noga för att ta hand om föroreningarna på bästa sätt säger Mikael Strauss som är sektionschef på Naturvårdsverket.

De flesta förorenade områden på land är nu kända och inventerade. Men det återstår enorma insatser både ekonomiskt och i arbete innan det praktiska saneringsarbetet är klart. Troligen handlar det om årtionden av jobb.

Mer läsning

Annons