Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han blir ny landshövding i Västernorrland

/

Den 1 april får länet en ny landshövding – Gunnar Holmgren.

Annons

Regeringen utsåg på torsdagen Gunnar Holmgren till landshövding för Västernorrland. Han tillträder 1 april och har ett förordnande till 31 mars 2021. Sex år alltså.

– Jag ser det här uppdraget som en spännande uppgift. Det finns en utmaning i länet med ett minskande befolkningsunderlag som vi måste belysa. Samtidigt behöver vi finna samverkansformer för att lösa de problem som de små kommunerna har att hantera. Här finns ett arbete att göra och inget är omöjligt med de förutsättningar som Västernorrland har. Mittuniversitetet finns som en god grundförutsättning att jobba vidare utifrån. Tillsammans med andra goda krafter i regionen ser jag att vi kan hitta lösningar som gör att länet utvecklas till glädje för länsborna, säger Gunnar Holmgren i ett pressmeddelande.

Han föddes i Vännäs för 58 år sedan och har arbetat 30 år inom central statsförvaltning, bland annat som generaldirektör för Försvarets materielverk, förvaltningschef, finansråd och departementsråd. Han har under tio år varit delaktig som ledamot för Statens väg- och baninvest AB och för Botniabanan AB. Gunnar Holmgren kommer närmast från sin befattning som chef för Ståthållarämbetet där han har varit verksam sedan 2012. Där har han bland annat haft titeln slottsfogde.

– Det här har varit ett efterlängtat beslut. Jag är både glad och nöjd över att Gunnar Holmgren tackade ja till uppdraget som landshövding i Västernorrland och att regeringen idag har kunnat fatta beslutet. Alla delar av Sverige bär på sina specifika utmaningar och så gäller även för Västernorrland. Det känns därför bra att Gunnar Holmgren med sin gedigna bakgrund nu tar plats i länet, säger civilminister Ardalan Shekarabi i ett pressmeddelande.

– Det är bra att regeringen och civilministern anser att Västernorrland är ett län med specifika utmaningar och att länsstyrelsen och den nye landshövdingen ges ett fortsatt stort ansvar för länsutvecklingen Jag hoppas att vi tillsammans ska verka för en förstärkning av statens närvaro i Västernorrland, säger Sten-Olov Altin, länsråd och vikarierande landshövding.

Läs även ledarskribent Susanne Sjöstedt: "Det borde varit en kvinna"

Här hittar du hela listan över tidigare landshövdingar.

Mer läsning

Annons