Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans vägrade åka ambulans till Sundsvall: "Sollefteå sa jag, annars får det vara"

/
  • Vårdval. Hans Wiklander vägrade följa med i ambulans till Sundsvall. Han kom till Sollefteå i stället och anser att han äntligen fick ett vettigt bemötande.

Hans Wiklander i Härnösand är djupt missnöjd med Sundsvalls sjukhus.
När han drabbades av akuta bröstsmärtor tog han steget fullt ut och vägrade följa med i ambulansen.
– Sollefteå sa jag, annars får det vara.

Annons

Det akuta läget i lördags för en vecka sedan slutade i en bårbil, alltså ett specialfordon för sjuktransporter, ihop med en annan patient till Sollefteå.

Ambulanspersonalen stod nämligen på sig. Deras order var att köra till Sundsvall och ingen annanstans.

Men Hans Wiklander stod också på sig.

– Till Sundsvall åker jag inte! Jag måste väl ha rätt att välja som patient.

– Tjejen som låg i bårbilen hade samma inställning. Hon vägrade åka till det där slakthuset i söder. Hon hade också blivit så illa bemött i Sundsvall, berättar han.

Läs också: Bytte vårdcentral från Sollefteå till Sundsvall

Bakgrunden i 67-årige Wiklanders fall är att han försämrats i oklara bröstsmärtor i flera års tid. Ovanpå detta har han grav artros i båda knäna.

För någon månad sedan blev han akutremitterad till Sundsvall för en misstänkt blodpropp i benen. Väl på plats påtalade han också bröstsmärtorna. De får du åka hem med, blev beskedet.

– De har ju inte resurser att utreda detta på vårdcentralen sa jag. Då får du byta vårdcentral tyckte de. Det svaret accepterar inte jag, säger Hans Wiklander.

Opinion: Dyra stafetter sätter käppar i hjulen

I Sollefteå förra helgen blev han så inlagd och utredning har inletts ordentligt.

– Skillnaden är som natt och dag. Läkaren i Sollefteå kollar verkligen upp allting och ska gå vidare. Jag har fått remiss till smärtkliniken.

– Artrosen vill de inte operera eftersom jag har haft blodproppar och tar blodförtunnande medicin. Men jag fick en kortisonspruta som gav effekt direkt. Det har de inte tänkt på alls i Sundsvall.

Landstingets dystra ekonomi och diskussionerna om att dra ner på sjukhusvården just i Sollefteå kommenterar Hans Wiklander med en suck:

– Helt bedrövligt. Om det är så fullt jämt i Sundsvall, hur ska de kunna ta emot patienterna från Sollefteå?

– Dessutom hör jag att de skickar patienter till Hudiksvall i stället för Sollefteå. Varför? Det är ju utomlänsvård som kostar mycket mer för landstinget. Det är värt att gräva i.

Läs också: Här är landstingskrisen – på 60 sekunder

Till bilden hör att Hans Wiklander var med och drog i gång Sjukvårdspartiet i Västernorrland i stormarna kring Härnösands sjukhus på 1990-talet. Nu ser han mönstret upprepas.

– Det började med Härnösand. Nästa gång är det Sollefteå. Det finns ingen ände tydligen.

– Kan man inte göra som i England, med en vårdpeng som följer patienten. Då kan man välja sjukhus precis som man väljer vårdcentral i dag, föreslår han.

Och mitt i detta har Sjukvårdspartiet tagit timeout? Behövs inte Sjukvårdspartiet mer än någonsin i dag?

– Jag kunde ha skrapat ihop folk, men ingen sa något om timeouten innan det var för sent. Nu hade vi definitivt kunnat vara skillnaden i politiken.

Mer läsning

Annons