Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här sjukskriver vi oss mest

/
  • Nedbrutet på kön skiljer sig fördelningen mellan landskapets kommuner. Högsta siffran för kvinnor finns i Sollefteå med 14,5 medan högsta siffran för män finns i Kramfors med 8,7.

Personer i Västernorrland sjukskriver sig mer än det nationella genomsnittet. I Ångermanland är siffran för så kallade sjukpenningdagar högst i Kramfors kommun.

Annons

Det är Försäkringskassan som på tisdagen presenterade nya siffror för juli månads sjukpenningdagar – en snittsiffra för antalet dagar med sjukpenning per person under en 12-månaders period omräknat till hela dagar.

Resultatet visar att antalet dagar i Västernorrland ökat till 10,5 dagar vilket är en ökning med 0,8 sedan samma period förra året.

Det innebär också att länets siffra är klart högre än riksgenomsnittet som ligger på 8,9.

Siffrorna visar även att antalet dagar skiljer sig mellan kommunerna i länet. Högst antal har Timrå med 12,6 medan Örnsköldsvik har lägst med 8,2. Högst inom Ångermanland har Kramfors med 11,4.

Att män och kvinnor sjukskriver sig olika mycket syns också i statistiken. Kvinnor har ett sjukpenningtal på 13,9 dagar jämfört med 7,2 för män.

Nedbrutet på kön skiljer sig även fördelningen mellan landskapets kommuner. Högsta siffran för kvinnor finns i Sollefteå med 14,5 medan högsta siffran för män finns i Kramfors med 8,7.

– Ökningen av sjukpenningtalet har under en längre tid legat på den här nivån. Utvecklingen ligger inom ramen för den prognos som gäller, säger Jan Larsson, utvärderingschef på Försäkringskassan.

Försäkringskassan konstaterar i en rapport att ökningen av sjukskrivningarna omfattar främst anställda och avser psykiska diagnoser.

– Det är inte bara Västernorrland som avviker från riksgenomsnittet. Vi har inte gjort några säkra analyser och kan bara spekulera. Men en av två närliggande faktorer är hur arbetsmarknaden ser ut, säger Jan Larsson, utvärderingschef hos Försäkringskassan.

Han menar att eftersom arbetslivet ser olika ut i olika delar av landet så kan det ha en direkt inverkan på antalet sjukpenningdagar.

– Olika yrken ställer olika krav. En del är fysiskt tunga medan andra kräver mer av mentala kvaliteter. Arbetslöshet kan också vara pressande och skapa ohälsa. Ett klassiskt förhållande som säkert stämmer in på Västernorrland är en offentlig sektor med uppvridet arbetstempo. Där brukar det företrädelsevis vara kvinnor som arbetar, och vi vet sedan tidigare att det drabbar dem i högre grad när sjukfrånvaron går upp, säger Jan Larsson.

Den andra närliggande faktorn säger han är kvaliteten på hälsosjukvården.

– Om det finns svagheter i den så kan det hända att människor är sjuka längre och oftare än de är annars, säger Jan Larsson.

Mer läsning

Annons