Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hit åkte ledamöterna på resa

Varje riksdagsledamot får 50 000 kronor till valfri studieresa under sin mandatperiod. Men användningen av pengarna ser väldigt olika ut.
– Det handlar om prioriteringar, säger Lena Asplund (M) som använt 47 500 under förra perioden.
– Jag hinner inte så mycket som jag skulle vilja, säger Christina Höj Larsen (V) som använt 14 800 kronor.

Annons

Resorna som varje ledamot bestämmer själv ska vara noga planerade och ligga i linje med riksdagsledamotens uppdrag eller intresseområde. Ett program granskas och godkänds av vice talmännen i riksdagen.

– Det ska inte vara några nöjesresor, betonar Monicka Pettersson, chefssekreterare för talmännen.

Lena Asplund, riksdagsledamot från Sollefteå, har varit på fem resor mellan 2010 och 2014.

Hon åkte bland annat till Japan i maj 2012 tillsammans med svensk-japanska parlamentarikerföreningen som hon är ordförande för.

– Jag tycker att de här resorna nästan är bättre än de gemensamma utskottsresorna eftersom de är mer personliga, jag kan själv välja vad jag är intresserad av.

Resan till Japan var ett år efter kärnkraftsolyckan i Fukushima.

– Vi träffade borgmästaren som berättade om händelsen och om att vissa byar nu ligger helt övergivna.

Under veckan åkte de även till Hiroshima och träffade överlevande från atombombningen. Lena Asplund tog med sig starka minnen från det besöket.

– Jag har använt resan i både en debattartikel mot kärnvapen och ett framförande i Storkyrkan i samma ämne. Kärnvapen är förfärligt och något som inte får hamna i händerna på en diktator eller en galning. Människor brann upp i Hiroshima av värmen från bomben.

Men hon är fortfarande för kärnkraft och ser inte olyckan i Fukushima som en anledning att avveckla den i Sverige.

Lena Asplund försöker använda sig av pengarna under sin mandatperiod, men skjuter även till en hel del av sina egna. För att få tid att resa åker hon på sommaren eller annan ledig tid.

– Dessa resor är väldigt viktiga för att lära sig något om världen utanför och inte bara sitta här på Helgelandsholmen i Stockholm. Det ingår i mitt uppdrag att ha omvärldskunskap.

För vänsterpartisten Christina Höj Larsen var det svårt att få loss tid under första mandatperioden.

Under kommande mandatperiod Christina Höj Larsen planerar hon att åka till norra Afrika och besöka de spanska städerna Ceuta och Melilla som har taggtrådsstängsel för att hindra migranter.

– Jag vill även följa några av de som tigger på gatorna i Stockholm till Rumänien för att se var de kommer ifrån.

Frågor om migration, antirasism och nationalism är hennes intresse som politiker. Den resan hon gjorde 2012 var till Bosnien-Hercegovina och fokuserade på vad som händer innan ett folkmord.

– Det handlade om att alla skulle definiera vilken nation de tillhörde, om de var bosnier, kroater eller serber. Det här är viktigt att förstå, speciellt i dag när det är något som har blivit aktuellt igen med diskussioner om nationstillhörighet.

Resan ordnades av stiftelsen Expo och de besökte både Sarajevo och Srebrenica där över 8 000 personer mördades 1995. En plats hon minns är besöket på en kulle utanför Sarajevo med ett monument över de judar som mördades under andra världskriget.

På stenen står det "Aldrig mera", men den blev sönderskjuten under kriget på 1990-talet.

– Det är en talande bild över hur ett monument söndersköts under nästa generation folkmord. Vi bygger alldeles för ofta monument, i stället skulle vi behöva bygga band mellan varandra.

Mer läsning

Annons