Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur ska vi hjälpa tiggarna?

/
  • Regeringens nationella samordnare Martin Valfridsson hoppas att få utbyta tankar och idéer under konferensen.
  • Några konkreta lösningar eller handlingsplaner presenterade inte Martin Valfridsson men hoppas att kunna

Regeringens nationella samordnare Martin Valfridsson hade många frågor att besvara.
Västernorrlands kommuner hade på torsdagen konferens för att diskutera hur man kan hjälpa EU-medborgare som tigger i Sverige. En av förhoppningarna var att få riktlinjer från regeringen

Annons

– Jag tycker det är bra när man samlar flera kommuner. Det är svåra frågeställningar och det handlar dels om att lära av varandra men också om att göra lika, säger Martin Valfridsson, som är regeringens nationella samordnare för arbetet med utsatta EU-medborgare.

Anders Engelholm från Kommunförbundet Västernorrland hoppas att konferensen ska ge svar på vad kommunerna rent juridiskt får och inte får göra.

– Jag vill också få veta om tanken är en hemmaplanslösning eller om lösningen finns hos oss, eller både och.

Martin Valfridsson ska senast 1 februari 2016 redovisa sitt uppdrag som går ut på att skapa långsiktiga förutsättningar för samarbete mellan kommunerna och andra aktörer.

– Bakgrunden till att regeringen tittar särskilt på den här frågan är att den grupp som vistas tillfälligt i Sverige inte har samma rätt till välfärd som vi som bor här, säger Valfridsson.

Läs också Sofia Mirjamsdotters krönika: Tiggarna är här för att stanna.

Han tryckte också extra hårt på barnens skyddsbehov och påpekade att lagstiftningen är densamma för alla barn som vistas i Sverige och att man från kommunens sida har ett ansvar.

– För att lyckas upptäcka om det finns barn från dessa grupper som far illa så behöver kommunerna ha någon form av uppsökande arbete.

Det kom också tydliga riktlinjer om att avhysning ska ske när någon har bosatt sig på någon annans mark eller på offentlig plats. Fred Nilsson som är Kommunalråd i Härnösand var nöjd med beskeden från regeringens samordnare.

– Jag tycker att han beskrev ett förhållningssätt som vi nu kan ha gemensamt. En kombination av djup anständighet men att vi inte säljer ut Sveriges grundläggande värderingar.

Mer läsning

Annons