Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I kväll avgörs skatten och sparförslaget

/

Läget är spänt inför Socialdemokraternas möte med distriktsstyrelsen i kväll.
Beslut om skatten kommer att tas.
– Det förutsätter jag att vi gör, säger ordföranden Eva Sonidsson.

Annons

I tisdags kväll hann inte frågan komma till punkt på ett extra styrelsemöte. Men i kväll går tåget. Styrelsen måste åtminstone ta ställning till skattehöjning i landstinget.

– Det finns inte mycket mer tid att spela på, säger Eva Sonidsson, riksdagsledamot från Docksta och ordförande för Socialdemokraterna i Västernorrland.

Styrelsen ska lägga förslag till partiets förtroenderåd med 75 ledamöter som samlas i Kramfors till helgen. På baksidan av skattemyntet ligger frågan om besparingar på sjukhusen.

Om inget annat kommer emellan är det landstingsgruppens oeniga förslag att avveckla BB och operationer i Sollefteå och rehabmedicin i Härnösand som gäller.

– Inriktningsplanen är som den ligger. Vi är medvetna om att det inte räcker med enbart skattehöjning. Men det enda förslag som ligger är det som vi har fått från landstingsgruppen, säger Eva Sonidsson.

– Sen om det pågår andra samtal på sidan om vet jag inte. Det är mycket som florerar på Facebook till exempel.

– Jag konstaterar bara att ekonomin är fruktansvärt dålig och det måste rättas till.

I landstingets analyser har man räknat på skattehöjning med 50 öre eller med 80 öre. I S-landstingsgruppen föreslås 70 öre.

Från Sollefteå höjs röster för att nöja sig med 50 öre nu och vänta med neddragningar tills frågan klarnat bland annat om intraprenad, att personal tar över driften på sjukhuset.

Varje tioöring plus i skattesatsen ger 50 miljoner i ökade intäkter för landstinget.

Vänsterpartiet som är ett av samarbetspartierna i den rödgröna majoriteten driver linjen att skatten ska höjas med en krona, samtidigt som man vinner tid att gå igenom sjukhusvården ett varv till i dialog med personalen. Det redovisades i torsdags.

– Det är den bedömning de har gjort i Vänsterpartiet. Vårt förslag ligger lägre. Sen får vi se vad måndagen mynnar i, säger Eva Sonidsson.

Mer läsning

Annons