Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga giftiga algblomningar

/
  • Sådana här algblomningar har vi sluppit undan hittills i sommar, på grund av det kalla vattnet.
  • Om man upptäcker algblomning bör framför allt barn och husdjur hållas borta från vattnet.

Inte en enda rapport har kommit om algblomningar med giftiga blågröna alger längs Norrlandskusten denna sommar.
Men nu är värmen på väg och risken är ganska stor att de första rapporterna om giftalger snart kommer

Annons

– Ja om vattnet nu värms upp så kan det mycket väl bli algblomningar, säger biologen Kristin Dahlgren som arbetar vid Informationscentralen för Bottniska viken i Umeå.

Där samordnar man alla rapporter om algblomningar, döda sälar, fågeldöd och onaturlig fiskdöd. Området gäller från Gävle och norrut.

De senaste årtionden är det mycket ovanligt att det inte har rapporteras från algblomningar från länets kust vid den här tiden på sommaren.

– Jag tror faktiskt att jag aldrig varit med om att det inte kommit en enda rapport om algblomningar den här tiden på året.

För att blågröna alger ska börja blomma krävs att två saker uppfylls – att vattnet är tillräckligt varmt och att näringstillgången är hög.

Just nu ligger temperaturerna enligt SMHI på 15-16 grader i havet. Det är precis under gränsen för när blågröna alger, cyanobakterier, brukar kunna massföröka sig med algblomning.

Ett par arter av giftalger behöver en temperatur på 15-20 grader medan den blågröna katthårsalgen, Nodularia, gärna vill att vattnet ska bli minst 18-20 grader.

I grunda vikar kan vattnet ganska snabbt bli varmare och då finns förutsättningarna för algblomning.

– Om det dessutom är lugnt så att vattnet inte rörs om ökar risken för giftiga algblomningar ytterligare. Vi tar gärna emot rapporter om någon ser en blomning, säger Kristin Dahlgren.

Tidigare i sommar förekom några blomningar av kiselalger. Men det är normalt och alger som blommar tidigt och inte heller producerar några farliga gifter i vattnet som blågröna alger gör.

Mer läsning

Annons