Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kustbevakningen blir kvar

/

Kustbevakningen vill fortsätta satsa i Norrland – samtliga stationer längs Norrlandskusten blir kvar.

Annons

– Vi klarar neddragningen till fem tjänster i Örnsköldsvik genom pensionering och annan naturlig avgång. I Härnösand får vi på sikt nyanställa för att fylla upp de 20 tjänsterna, berättar Mikael Furberg, chef för Kustbevakningen i Örnsköldsvik och Härnösand.

Nu har ledningen för Kustbevakningen ändrat sig när det gäller norra Sverige. Bland annat räddas nu den nedläggningshotade kuststationen i Örnsköldsvik. Och det blir inte heller stora neddragningar som tidigare diskuterats i Härnösand.

Mikael Furberg är glad över att generaldirektören fattat sitt beslut.

– Det är bra att verksamheten blir kvar i Örnsköldsvik. Det är något som behövs.

Längs Norrlandskusten behålls samtliga fyra kuststationer Örnsköldsvik, Härnösand, Hudiksvall och Gävle. De mindre stationerna Örnsköldsvik och Hudiksvall får en besättning om fem tjänstemän vardera, totalt fem befattningar per kuststation. Stationschefen i Härnösand kvarstår som stationschef för kuststationen i Örnsköldsvik.

– Vi har vissa planer på att göra en förmanstjänst i Örnsköldsvik men detta är inte klart ännu, säger Mikael Furberg.

Kustbevakningens generaldirektör Lena Jönsson har beslutat att göra förändringar i myndighetens organisation. Syftet med förändringarna är framför allt att underlätta verksamhetsplaneringen och säkerställa en balans mellan plattformar (fartyg och flygplan), bemanning och verksamhet

− Vår verksamhet bedrivs till sjöss och att ha större kuststationer med fler kustbevakningstjänstemän ger en flexibilitet i planeringen. Det gör att vi på ett bättre sätt kan säkerställa beredskapen för miljöräddningstjänst till sjöss och vår övriga verksamhet, säger Kustbevakningens generaldirektör Lena Jönsson, i en presskommentar.

De organisatoriska förändringar som nu beslutats får små konsekvenser för personal och ekonomi som helhet. Ingen övertalighet kommer att bli aktuell.

Mer läsning

Annons