Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget får beröm för matsvinn

/

Olle Bertilsson, miljöchef på landstinget i Västernorrland, är just hemkommen från återvinningsgalan Recycling awards på Nalen i Stockholm.

Annons

Hur gick det?

– Vi vann inte. Men vi var en av tre nominerade i kategorin årets avfallsförebyggare så vi var med på banan i alla fall. Inte så många landsting är med här.

Vad nominerades ni för?

– Minskat matsvinn på Sundsvalls sjukhus. Och det är ett projekt som har uppmärksammats av SKL, Sveriges Kommuner och Landsting. De skickade 100 000 kronor som vi använde till en akademisk utvärdering.

Och en film har jag förstått?

– Ja, en film som ligger på SKL:s hemsida. Den har verkligen öppnat dörrar. Västra Götalandsregionen, Stockholms läns landsting och andra har vallfärdat hit för att se hur vi jobbar med matavfallet.

Filmen i sin tur ledde till USA och en presentation i ett större sammanhang?

– Ja, för någon månad sen blev jag medbjuden till Washington för att prata om samma sak. Jag drog vårt exempel på ett event på Sweden House med Naturvårdsverkets motsvarighet EPA, Environmental Protection Agency, och Världsbanken bland annat. Det var en speciell konferens. Svenska ambassadören, miljödepartementet och Naturvårdsverket presenterade Sveriges miljöarbete. Det enda case från Sverige som lyftes fram speciellt var just minskat matsvinn på Sundsvalls sjukhus.

Och så fick landstinget uppmärksamhet igen på Nalen?

– Ja, alla nominerade presenterades ju. Det är otroligt vad mycket som händer i vardagen. Sällan det kommer upp till ytan på det här sättet.

Dags att Sollefteå och Örnsköldsviks sjukhus tar efter konceptet?

– I Sundsvall lagade vi mat för 25 miljoner om året och slängde för åtta miljoner. Det måste vi göra något åt – och det har vi gjort.

– Nu gäller nya mål för matsvinnet i hela landstinget under 2015. Vi slänger ju sjukt mycket mat i hela samhället.

Mer läsning

Annons