Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länets ungdomar blir 400 miljoner dyrare

/

Höjd arbetsgivaravgift för ungdomar kostar stora belopp i Västernorrland.
Drygt 400 miljoner dyrare blir notan om privata och statliga jobb räknas ihop.
Men Maria på Subway får stanna.

Annons

– Det är bra att anställa ungdomar, men kanske inte medan de går på gymnasiet. De kan vara uppsatta på schema och så kommer de inte.

– Jag tycker det är bättre att anställa dem som har gått ut skolan och mognat på sig lite, förklarar 22-åriga Maria Sandin mellan smörgåsarna i kassan på Subway i Härnösand.

Jobbet tycks hon stortrivas med och just hon ser ingen risk att försvinna när ungdomsrabatten slopas på arbetsgivaravgiften.

Tvärtom ska hon få jobba mer i sommar.

– Rasoul är en jättebra chef. Skriv det. Han är som en liten pappa för oss alla, säger Maria.

Regeringen har beslutat höja arbetsgivaravgiften för unga under 27 år från 15,49 procent till 31,42 procent.

Statistiken som vi kan redovisa i dag visar att varje ung heltidsanställd därmed blir i genomsnitt drygt 38 000 kronor dyrare om året för en arbetsgivare.

I praktiken dubblas alltså avgiften mot för i dag. Ändringen görs i flera steg. Ungdomsrabatten är helt borta i juli nästa år.

Kalkylen i Västernorrland bygger på att genomsnittslönen för yngre ligger ungefär på 20 000 kronor i månaden.

Kommuner och landsting ska kompenseras med höjda statsbidrag. Det lovar regeringen. Därför räknar vi bort deras siffror.

Kvar blir privata och statliga arbetsgivare som når nästan uppåt en halv miljard i Västernorrland i fördyrad kostnad, eller noga räknat 404 miljoner konor.

Det är notan för mer än 10 000 yrkesverksamma ungdomar i åldern 19-26 år som finns i länet. Arbetslösa, sommarjobbare och studenter med extraknäck ingår inte.

Hur kostnadsökningen slår kommun för kommun i länet framgår i listan här intill.

Maria på Subway tjänar inte 20 000 i månaden. Men några tiotusentals kronor mer kommer hon att kosta för sin arbetsgivare i år, troligen runt 30 000.

I det perspektivet tycker hon att det är bra med ungdomsrabatten. Samtidigt funderar hon på om det finns andra metoder för hur fler unga ska få jobb.

– Fler deltider kanske? Fast då drabbas förstås de som har heltider i dag, säger hon.

– Man kunde dessutom lita mer på oss unga, ge oss chansen och inte bara gå på betyg. Själv har jag adhd. Det innebär att jag har svårt att skriva men det fungerar jättebra att arbeta praktiskt.

Läs mer: Så säger politikerna om den höjda avgiften.

Mer läsning

Annons