Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länets vårdvinster tas upp i The Guardian

/
  • Erik Lövgren (S) har en huvudroll i landstingets vårdvalsutskott – och i The Guardian.
  • Patrik Wreeby, ägare till Premicare, har också intervjuats av den brittiska tidningen.

Hettan ökar i frågan om att begränsa vinstuttag för privata vårdcentraler i Västernorrland.
Kontroversen uppmärksammas nu även internationellt av den ansedda brittiska tidningen The Guardian.

Annons

Frilansjournalisten Richard Orange har granskat planerna i Västernorrland att förbjuda höga vinster i hälso- och sjukvården.

Landstinget skulle bli först i landet med en sådan begränsningsregel.

– Artikeln skrivs för sektionen "Social Care" i The Guardian. Frågan är intressant eftersom Sverige ofta pekas ut i Storbritannien som exempel på framgångsrikt användande av privat sektor i välfärden.

– Sverige har varit en pionjär på området, som ett laboratorium för politiska idéer. Därför är intresset stort. Detsamma gäller friskolor. Det är också en stor fråga i Storbritannien, säger Richard Orange.

The Guardian klassas politiskt som oberoende/Labour. Tidningen är långt ifrån störst i England med en upplaga på några hundra tusen exemplar.

Men The Guardian räknas som en de mest ansedda publicistiska rösterna och väger tungt i debatten.

Intressant nog råkar vinstfrågan i Västernorrland sammanfalla med den brittiska valrörelsen. Nytt underhus väljs den 7 maj.

– Jag är ingen expert men vårdvinster är definitivt en fråga i den brittiska valrörelsen. Många tjänstemän vill ha mer konkurrens i vården. Vanligt folk är mer tveksamma.

– Den konservativa regeringen har omorganiserat det nationella hälsosystemet. De vill dra in fler privata företag i vården. Oppositionen är emot privatiseringen, säger Richard Orange.

Inför artikeln som publiceras inom kort har tre personer intervjuats. En är Patrik Wreeby, ägare till Premicare som driver de privata hälsocentralerna Öbacka, Timrå, Söråker och Ljustadalen.

Övriga två är Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt och Erik Lövgren (S), ordförande i landstingsstyrelsens vårdvalsutskott och den som främst har drivit frågan om vinstbegränsning.

– Det känns roligt med uppmärksamheten från The Guardian. Lite kul att det blir så stort.

– Men jag vill se först vad han har skrivit innan jag uttalar mig i detalj. Jag följer The Guardian, säger Erik Lövgren.

I slutet av maj månad räknar han med att ha ett färdigt förslag om vårdvinsterna. Ändringar i regelboken för Vårdval Västernorrland klubbas av landstingsfullmäktige senast veckan efter midsommar.

Planerna kritiseras hårt av allianspartierna och av Företagarna. I riksdagen har Kristdemokraterna begärt en särskild debatt i frågan med ansvarigt statsråd.

Läs också: Landstinget begränsar vinstuttag

Läs också: "Det är ju bara vi som går runt"

Läs också: Vinst i Västernorrland blir riksdagsdebatt

Mer läsning

Annons