Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång väntan med oro till mammografi

/
  • Kvinnor som upptäckt en knöl i bröstet far illa av oro när de får vänta på mammografiundersökning i upp till en månad.
  • Per Hall är professor vid Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik, på Karolinska institutet, där han forskar på bröstcancer.

Väntetiden till mammografienheterna är ett problem i Västernorrland, liksom i hela Sverige.
– En månad mer eller mindre spelar ingen roll medicinskt sett, däremot för kvinnans välbefinnande. Hon far oftast väldigt illa av att gå och oroa sig, säger Per Hall, professor vid Karolinska institutet.

Annons

Att upptäcka en knöl i bröstet är förmodligen en skräckupplevelse för vilken kvinna som helst.

Steget därifrån till vårdcentralen och att remitteras vidare är oftast kort. Men det är därefter det tar stopp en tid.

Per Hall är professor vid Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik, på Karolinska institutet, där han forskar på bröstcancer. Han anser att väntetiderna är ett problem för de här kvinnornas välmående.

– De mår väldigt dåligt av att bära på oron. Först får de vänta en månad på att få komma till mammografienheten, som de trott de skulle få komma till omgående. Sedan är det ytterligare en månads väntan på att komma vidare om man behöver ett kirurgiskt ingrepp. Att väntetiderna staplas på varandra är så klart av ondo, säger han.

Enligt honom har Sverige alldeles för få röntgenläkare som specialiserar sig på mammografi.

– Jag kan tänka mig att det är en bidragande orsak till väntetiderna.

Hur går väntetiderna och vikten av tidig upptäckt ihop?

– Det är viktigt med tidig upptäckt, liksom att gå på den mammografiscreening man regelbundet kallas till. Det är därför ett problem att 10–20 procent av Sveriges alla kvinnor aldrig varit på den.

När kan man tidigast se en tumör genom mammografi?

– När den är fyra–fem millimeter och då har den funnits där i flera år.

När börjar det bli farligt om det finns en tumör i bröstet?

– Så länge tumören bara finns i bröstet kan över 90 procent botas. Har den spridit sig till armhålan och dess lymfkörtlar försämras prognosen och ännu mer om den spridit sig ut i kroppen. Därför är det viktigt att den hittas i bröstet. Alla tumörer är olika. De flesta växer långsamt, vissa snabbare. Hos unga människor är de ofta aggressivare än hos äldre.

Tomas Berglund är enhetschef för mammograficentrum vid Sundsvalls sjukhus, där väntetiden just nu är upp till en månad.

– Under sommaren blir trycket högre då vi har åtta i tjänst jämfört med 16 normalt. Annars får remitterade fall tid inom två veckor. Vissa vill helst ha tid igår, medan andra väntar tre veckor. Får vi en avbokning ringer vi in någon som har en senare tid. Vi är hela tiden på tå för att det inte ska bli luckor i tidsbokningen, säger han.

Mer läsning

Annons