Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lista: Här är husen billigast i drift

Det kan skilja tusenlappar i driftskostnader beroende på var du väljer att bosätta dig. Det visar en kartläggning som Villaägarnas Riksförbund har gjort.

Annons

– Den som flyttar till småhus utan att kontrollera boendekostnaderna kan få en obehaglig överraskning, säger Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef på Villaägarnas Riksförbund i ett pressmeddelande.

Den undersökning som Villaägarna har presenterat – och som alltså rör småhus – har sin grund i officiella källor samt "egna kompletteringar" från förbundet.

Inbakade i siffrorna är priser för elnät, elström, VA, avfallsavgifter, försäkringar, skatt samt en schabloniserad underhållskostnad för husen.

Allra dyrast driftskostnad i landet är det i Tjörn i Bohuslän. Där betalar en småhusägare 72 200 kronor per år i drift och underhåll. Hela 15 000 kronor billigare är det att bo i Boden, den kommun i landet som har lägst siffror.

I Västernorrland är det (kanske föga förvånande) dyrast att bo i Sundsvall, medan Ånge är överlägset billigast. Mellan de två kommunerna skiljer det nästan 5400 kronor.

Dyraste ångermanländska kommunen att bo i är Örnsköldsvik. Där landar driften för ett småhus på 63 281 kronor, medan det är över 1100 kronor billigare att bo i Sollefteå.

Mer läsning

Annons