Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med bad- och båtvett minskar olyckorna

/
  • Kurt Näslund, ordförande i Svenska livräddningssällskapet i Västernorrland, uppmanar alla som ska vistas vid vatten i sommar att vara försiktiga och att aldrig bada ensamma.

År 2014 drunknade 127 personer. Av dem var 116 män, 21 kvinnor och fem barn. Och under de första 6 månaderna i år skedde det 38 drunkningsolyckor i landet.
Men drunkningstillbuden kan minska, om fler lär sig att respektera vattnet och sina egna begränsningar.

Annons

Mellan första januari och sista juni i år har det skett 38 dödsfall i och med drunkning enligt Svenska livräddningssällskapets statistik. Av dem var 30 män, sju kvinnor och ett barn.

Bara i juni i år drunknade 17 personer.

De höga siffrorna är något som skrämmer Kurt Näslund, ordförande i Svenska livräddningssällskapet i Västernorrland.

– Det är fler än vad man kunde vänta sig. Förra året drunknade 22 personer i juni. Men då var det betydligt varmare än i år, säger han.

Statistiskt sett är det främst alkoholpåverkade män och män över 55 år som drunknar.

– Många vet inte om att simning är en färskvara, precis som kondition. Man klarar inte att simma lika långt när man är 60 som när man var 25, säger Kurt Näslund.

Även om majoriteten av drunkningstillbuden sker vid bad är det också många drunkningsolyckor som sker i samband med fritidsbåtar.

– Nio av tio som drunknar saknar flytväst. När man ramlar ur en båt gör chocken ofta att man tar ett andetag, och så andas man in vatten. Har man inte flytväst då så sjunker man som en sten innan man ens hunnit ropa på hjälp, säger Kurt Näslund.

Som ett led i arbetet för att minska drunkningsolyckorna uppmanas alla som ska vistas vid vatten, vuxen som barn, att skaffa en flytväst. För den som inte har en egen finns det att låna hos räddningstjänsten.

– I Härnösand är det även möjligt att låna hundflytvästar, något som vi hoppas ska leda till att även ägarna tar på sig det, berättar Kurt Näslund.

Han påpekar också att det är viktigt att man aldrig badar ensam, och att föräldrar har full koll på sina barn när de är i och nära vatten.

– Vatten är inte farligt. Det är okunskapen som är farlig, avslutar Kurt Näslund.

Mer läsning

Annons