Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu inleds valet av ny biskop

/

Eva Nordung Byström från Örnsköldsvik är en av två återstående kandidater till att bli ny biskop.
Det står klart efter att hon och Sven Hillert fått exakt lika många röster i första omgången av valet.

Annons

Det blev inget avgörande när Härnösands stift arrangerade biskopsval under torsdagen.

Bland de fem som ställde upp fick både Eva Nordung Byström och Sven Hillert lika många röster – 127 stycken, enligt den preliminära räkningen.

Det innebär att det blir en andra valomgång där det kommer stå mellan de två kandidaterna.

– Att biskopsval avgörs i första omgången är ovanligt. Däremot känns det ovanligt att två kandidater får exakt samma antal röster, säger Kajsa Åslin, pressekreterare vid Härnösands stift.

För att ett biskopsval ska avgöras i första omgången behöver en kandidat få fler än hälften av rösterna.

– Det här var uppenbarligen ett väldigt jämnt val där det finns stort förtroende för båda kandidaterna. Det syns framför allt på det stora avståndet till de övriga, säger Kajsa Åslin.

Den slutgiltiga räkningen av torsdagens röster kommer att ske den 11 september.

– Det finns inget som tyder på att resultatet skulle bli annorlunda, och även om det skulle skilja någon röst åt något håll så kommer det inte ge någon kandidat majoritet, säger Kajsa Åslin.

Eva Nordung Byström är i dagsläget kyrkoherde för församlingarna i Arnäs, Gideå och Trehörningsjö. När hon fick reda på resultatet befann hon sig på jobbet.

– Jag har varit på utbildningsdag och inte hunnit tänka efter, men visst blir man varm av förtroendet. Livet har lärt en mycket, särskilt i yrket som präst. Jag har alltid känt en längtan efter att få bidra med något till kyrkan och samhället, säger hon.

Hon skulle se rollen som biskop som ett sätt att göra saker möjliga i större utsträckning än i rollen som kyrkoherde.

– Det vore att bli en möjliggörare för goda krafter, både frivilliga och anställda inom kyrkan, att få bidra och hjälpa till runt om i stiftet, säger hon.

När Sven Hillert fick beskedet befann han sig i Chicago.

– Jag känner mig jätteglad. Det känns hedrande att veta att folk kan tänka sig att ha mig som sin biskop. Många har kanske inte vetat vem jag är särskilt länge, och då känns det extra skönt att veta att man i botten har ett stort förtroende, säger han.

Röstberättigade i valet är stiftets präster och diakoner, förtroendevalda elektorer och ledamöter i stiftstyrelsen och domkapitlet.

Den nya biskopen efterträder Tuulikki Koivunen Bylund som går i pension i december.

Mer läsning

Annons