Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regionen skjuts upp – en gång till

/

Det blir långbänk på nytt för regionbildningen i Västernorrland.
Civilminister Ardalan Shekarabi (S) vill vänta med förslag till våren 2016.
– Olyckligt, tycker landstingsrådet Elisabet Strömqvist (S).

Annons

Dröjsmålet bekräftas av Ardalan Shekarabis pressekreterare Peter Skeppström på finansdepartementet.

Efter interna efterforskningar förklarar han läget så här i ett mejl:

"I regeringsförklaringen har statsministern sagt att de landsting som så önskar ska få bilda region."

"Det har inkommit ansökningar från landstingen i Västernorrlands län respektive Västmanlands län om att överta det regionala utvecklingsansvaret. Diskussioner förs i ytterligare något län, dock har de inte kommit lika långt."

"Det planeras att lämnas en proposition avseende de inkomna ansökningarna våren 2016 och ett ändrat regionalt utvecklingsansvar kan då träda i kraft den 1 januari 2017."

Beskedet är en klar missräkning för landstingets ledning

Ansökan skickades till regeringen strax före jul. Ardalan Shekarabi hade dessförinnan lovat i november att skynda på i frågan vid ett möte med ledande socialdemokrater från Västernorrland.

Nu kommer det att dröja minst ett år längre än man hoppats och trott.

– I och för sig är det bra att vi får ett besked. Det har vi väntat på, säger landstingsstyrelsens ordförande Elisabet Strömqvist (S), med reservation för att hon inte själv har hört Shekarabis ställningstagande.

– Men det är olyckligt att det drar ut på tiden, olyckligt av olika skäl. Vi är redo och beredda att ta över. Det är hög tid att vi får möjligheten att på ett demokratiskt sätt styra över utvecklingsfrågorna i länet.

Regionfrågan har snart tjugo år på nacken. Den har gått från planer på ett Stornorrland med fyra län till en uppslagen förlovning med Jämtlands län för att landa i en region Västernorrland på enbart egna ben.

Men även det går alltså trögt.

Synpunkten har väckts från vikarierande landshövding Sten-Olov Altin att hellre vänta till valet 2018 så att regionpolitikerna faktiskt väljs direkt av folket. Då skulle regionen träda i kraft först i januari 2019.

– Det får stå för honom. Vi har varit öppna och tydliga med vad vi tycker. Det här är inget dramatiskt nytt för väljarna, kommenterar Elisabet Strömqvist.

Den stora skillnaden med region är att förtroendevalda tar över makt och pengar från länsstyrelsen och landshövdingen.

I dag är det i praktiken bara Västmanlands, Norrbottens och Västernorrlands län som saknar regionstatus i landet.

Mer läsning

Annons