Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S, MP och V tar över en usel landstingsekonomi

/
  • Landstingets ledning Lars-Gunnar Hultin (V), Elisabet Strömqvist (S), Eva Andersson (MP)

Ekonomin i landstinget är betydligt sämre än vad man känt till.
Nu måste man fokusera på att spara.
– Vi kommer att se över all verksamhet för att komma tillrätta med ekonomin, säger Elisabet Strömqvist (S), landstingsstyrelsens blivande ordförande.

Annons

Lars Gunnar Hultin (V) är bekymrad.

– Specialistverksamheten går back med 280 miljoner och det kan bli ytterligare 80 miljoner. Jag fick kritik för att ha presenterat en allt för mörk bild av ekonomin. Men nu visar det sig att den är ännu värre än vad jag gick ut med, säger Lars Gunnar Hultin (V), gruppledare för Vänsterpartiet i landstingsfullmäktige.

Enligt Elisabet Strömqvist ser ekonomin mycket dyster ut, även om man tittar på landstingets hela verksamhet.

– Prognosen tyder på att hela landstinget kommer att få ett underskott på betydligt mer än 200 miljoner. Det är oerhört mycket pengar.

Man har ännu inte beslutat om det blir någon skattehöjning.

– Det kommer vi att göra i samband med att vi lägger budgeten. Men en skattehöjning löser inte alla problem. Vi måste se över all verksamhet. Titta på alla tårtbitar. Vi kommer att satsa på att få till en ny sjukvårdsorganisation och en ständigt förbättrad ekonomistyrning, säger hon.

Men någon nedläggning av något av landstingets tre akutsjukhus är inte aktuellt.

– Vi kommer däremot att arbeta för att beslutet att införa länskliniker ska skyndas på. På så sätt kan vi ha en effektiv verksamhet på alla tre sjukhusen, säger Elisabet Strömqvist.

Denna gång tänker S inte bara samarbeta med Vänsterpartiet utan även med Miljöpartiet, som tidigare samarbetat med de borgerliga partierna i landstinget Västernorrland. De tre partierna som nu tar över makten har tillsammans 47 av 77 platser i landstingsfullmäktige.

– Vi är överens om att landstinget ska investera i framtiden genom att ta ett ännu tydligare ansvar för ekologisk hållbarhet. Och vi kommer att satsa och investera i gröna och smarta innovationer, säger Eva Andersson (MP), gruppledare.

De tre politikerna är också glada för beskedet i regeringsförklaringen om vårdval.

– Vi välkomnar beskedet i regeringsförklaringen om att avskaffa den tvingande lagen om vårdval i primärvården, säger Elisabet Strömqvist, som dock inte vill säga exakt vad det kommer att få för konsekvenser.

Mer läsning

Annons