Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelande brottsling får datortid

/

Läkare och åklagare misstänker spel om pengar.
Men bara misstanke räcker inte.
Förvaltningsrätten dömer att en intagen på rättspsyk ska få använda dator.

Annons

Chefsöverläkaren beslutade inskränka rätten att använda internet för en patient på den rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall.

Bakom ligger att han vid flera tillfällen under vårdtiden misstänkts för ekonomiska oegentligheter. Gång på gång har också framkommit uppgifter om spelande.

Enligt personal har han använt datorn till att spela om pengar.

Spelandet stör vården och rehabiliteringen enligt chefsöverläkaren. Men övervakning är inte lagligt och man får inte gå in och kontrollera vilka sidor patienten varit inne på.

Mannen uppger att han tidigare har tittat på Facebook och läst socialstyrelsens föreskrifter på nätet. Han har även spelat bridge, men inte om pengar.

Han menar att chefsöverläkaren bara spekulerar. Allt som han dömts för har varit tillgreppsbrott, hands-on kriminalitet, och aldrig brott via telefon eller internet.

Åklagaren går på chefsöverläkarens linje. Men inte domstolen.

En sakkunnig specialist konstaterar att det i och för sig finns en tråkig historik med ekonomisk aktivitet i gränslandet. Den intagne har spelat på andra vårdinrättningar och skaffat sig betydande skulder.

Men specialistläkaren stryker under vikten att hålla kontakt med omvärlden även under tvångsvård.

Enligt förvaltningsrätten är misstankarna alltför obestämda och vaga. Man väger också in att datortiden begränsas till en timme per vecka och personal finns hela tiden finns på plats.

Mer läsning

Annons