Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Störst chans att få jobb i vården

/

Trots landstingets kris – vården är den säkraste vägen på arbetsmarknaden.
Ihop med data, teknik och utbildning är det där man lättast får jobb i Västernorrland.

Annons

Det är Arbetsförmedlingen som i sin höstprognos för 2015–2016 pekar ut vården som en av de bästa jobbmöjligheterna i Västernorrlands län. Prognosen bygger på intervjuer med arbetsgivare.

– Nästan var fjärde yrkesverksam person i Västernorrland jobbar inom hälso- och sjukvård samt socialt arbete.

– Samtidigt som många inom området går i pension ökar andelen äldre och vårdbehövande och det skapar ett stort behov av arbetskraft, särskilt inom vård- och omsorgsyrkena, säger Agneta Tjernström, utredare vid Arbetsförmedlingen, i en presskommentar.

Av 34 olika yrken inom just det här området har 22 goda jobbmöjligheter och då särskilt inom de yrken som kräver eftergymnasial utbildning.

En fullständig lista ser du i faktarutan till höger.

Även data, teknik och naturvetenskap har god jobbprognos och det gäller för lång tid framöver. Men, understryker man, utbildning efter gymnasiet krävs till alla yrken inom området.

Arbetsförmedlingen noterar att trots stor efterfrågan från arbetsgivarna är det i dag är få som söker in på högre utbildningar inom teknik och data.

– Teknikutvecklingen har inneburit ett ökat behov av ingenjörer och av mjukvaru- och systemutvecklare så här är det relativt lätt att få jobb, säger Agneta Tjernström.

Rådet överlag är att bättra på konkurrensförmågan.

– Gymnasieexamen, körkort, servicekänsla och villighet att pendla samt att vara beredd att jobba obekväma arbetstider förbättrar möjligheterna att få jobb.

Mer läsning

Annons