Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga väljer bort bröstundersökning

/
  • När man själv känner igenom brösten regelbundet lär man sig hur de brukar kännas och kan lättare märka förändringar
  • Utrustningen är modern och kan även ta 3D-bilder, men det vanligaste är att man gör en slätröntgen.
  • Bröstet är ihoptryckt några sekunder. Hur ont det gör beror på hur många mjölkkörtlar som är aktiva.

Nästan en femtedel av de yngre kvinnorna struntar i att gå på mammografi.
– Man är lite odödlig i den åldern, säger Tommy Berglund, enhetschef för mammografin i Västernorrland.

Annons

Varje år gör 23 000 personer mellan 40 och 74 år hälsokontrollen i länet, men man skickar kallelse till många fler. Bland kvinnor mellan 40 och 50 år är det 17 procent som inte dyker upp på mammografin.

– Även de drabbas ju av bröstcancer. Ungefär tio procent av tumörerna sitter på en kvinna mellan 40 och 50 år, säger Tommy Berglund.

Bröstcancer är kvinnans vanligaste cancerform och varje dag insjuknar 15-20 personer. Överlevnaden är god jämfört med för 40 år sedan. I dag överlever 90 procent efter fem år och 80 procent efter tio år.

Att delta i hälsoundersökningen är det bästa sättet att minska dödligheten för den som får bröstcancer, menar Tommy Berglund. Han pekar också på att det är viktigt med mammografi för att man ska upptäcka eventuella tumörer i tid och kunna ta bort dem innan de har hunnit växa eller bilda metastaser.

– Om man har bröstcancer spelar tiden stor roll. Hittar vi tumören snabbt slipper man ta bort så mycket av bröstet och överlevnaden är högre.

Tommy Berglund tror att många yngre kvinnor struntar i mammografin på grund av tidsbrist.

– Många i den åldern har fullt upp med småbarn och jobb och många tänker nog "det drabbar inte mig".

För att göra det enklare och locka de yngre att gå på mammografi har landstinget nyligen infört ett system där man kan omboka tid på 1177.se.

Den rullande mammografin har funnits i länet i 25 år. De två mammografibussarna turnerar mellan Örnsköldsvik, Junsele, Ramsele, Sollefteå, Kramfors, Härnösand, Ånge och Timrå. Den som upptäcker en knöl i bröstet ska kontakta hälsocentralen på en gång för att få en remiss till bussen, säger Tommy Berglund.

Mer läsning

Annons