Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utvecklingsstörda i länet får ingen hälsokontroll

/
  • Monica Stjernsten i FUB Västernorrland kräver årliga hälsoundersökningar för alla med utvecklingsstörning.

Är vården jämlik? Knappast för utvecklingsstörda som av olika skäl aldrig kommer till hälsokontroller och provtagningar.
– Ingen ska kunna falla mellan stolarna, menar Monica Stjernsten i FUB Västernorrland.

Annons

FUB som arbetar för att barn, ungdomar och vuxna med utvecklingsstörning ska kunna leva ett gott liv vänder sig nu direkt till landstinget.

Med skickar de en lista med elva punkter. Där framgår vad varje person i länet med funktionshindret utvecklingsstörning borde få kollat varje år på en hälsoundersökning.

Så är det inte i dag. Kanske kallas de inte alls. Eller så dyker de inte upp ändå.

– När de är barn och unga har de många diagnoser. När de är gamla är de plötsligt bara gamla. De faller bort, säger Monica Stjernsten, ordförande i länsförbundet FUB Västernorrland.

– Man får utgå ifrån att det här är personer som inte talar om när de sämre. Det är det som skiljer oss åt. Som utvecklingsstörd är man helt utelämnad.

– Och man vet inte var ansvaret är, hos gode män, hos anhöriga, hos personal på boenden eller hos de utvecklingsstörda själva.

FUB vet av erfarenhet bland annat att många kvinnor på så kallade LSS-boenden aldrig kommer iväg på mammografiundersökningar eller cytologprovtagningar. Det innebär i klartext att bröstcancer och livmoderhalscancer inte upptäcks lika snabbt.

FUB noterar också att i och med en länsklinik för vuxenhabilitering har läkarresursen för den här gruppen krympt.

Nu hoppas Monica Stjernsten få fart på kallelserna till hälsocentraler länet runt.

– Jag vill ha årliga kontroller. Den största delen är utan kontroller i dag tyvärr. Årliga kontroller är sällsynta åtminstone i Västernorrland, säger hon.

Mer läsning

Annons