Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västernorrland i topp bland kvinnliga jägare

17 000 kvinnliga jägare löser statligt jaktkort varje år.
Enligt Svenska jägareförbundets siffror är Västernorrland och Jämtland den region i Sverige som har näst flest kvinnliga jägare.
Den enda regionen som har fler kvinnor i jakten är Västerbotten.

Annons

Enligt Svenska jägareförbundets siffror är nio procent av alla jaktkortslösare i Västernorrland och Jämtland kvinnor. Jämför man det med att det totalt sett bara är 6,3 av landets jägare som är kvinnor blir det tydligt att Västernorrland ligger i överkant.

– Sedan starten av det kvinnliga nätverket JAQT – Jagande Aktiva Kvinnor i Tiden har antalet kvinnliga jägare ökat konstant. Bara 2014 var 28 procent av alla som tog jägarexamen i Västernorrland och Jämtland kvinnor, säger Magnus Rydholm, kommunikationschef på Svenska jägareförbundet.

Angelica Johansson, styrelseledamot i Svenska jägareförbundet, tror att sociala medier är en av de främsta orsakerna till att jakten ökar så snabb bland kvinnor.

– De kvinnliga jägare som finns syns också väldigt mycket på sociala medier, vilket lockar andra kvinnor till att börja, säger hon och fortsätter:

– Sen tror jag också att den ständigt ökande matmedvetenheten också spelar roll. Man vill veta vad man äter, att det är ekologiskt och närproducerat, och att djuren mår bra. Då blir jakten ett naturligt val för många.

Exakt varför jakten har blivit så populär bland kvinnor i just Västernorrland är svårt att svara på. Enligt Angelica Johansson är det flera faktorer som spelar in.

– En anledning kan mycket väl vara att man i norr har vuxit upp med jakten i mycket högre utsträckning än i söder. Man har lättare tillgång till jaktmarker, och kanske har man fått följa med sina föräldrar och mor- och farföräldrar på älgjakt eller fågeljakt. På så sätt har man skolats in i den här livsstilen, menar Angelica Johansson.

Att geografin påverkar antalet jägare håller även Magnus Rydholm med om.

– Vi har sett att det i de delar av landet där jakten har en central placering i samhället, och där det rent generellt finns många jägare, där finns det också fler jagande kvinnor, säger han.

Läs bilagan Jakt & uteliv här

Mer läsning

Annons