Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Västernorrlands unga får betala centraliseringen"

/

Alliansens företrädare kritiserar hårt att ungdomsrabatten slopas.
– Det kommer bli kännbart, varnar Lena Asplund (M), riksdagsledamot från Sollefteå.

Annons

Storleksordningen 400 miljoner stämmer väl med Lena Asplunds beräkning av effekten på privata och statliga jobb i Västernorrland.

– Försvaret kommer ju inte heller att kompenseras, det blir uppåt 300 miljoner dyrare på ett år, konstaterar hon med koll som ledamot i riksdagens försvarsutskott.

– Det här kommer slå hårt, särskilt i restaurangbranschen med många unga. Redan nu är var fjärde ungdom arbetslös. Det här gör det inte bättre.

– Man kommer säga upp personal. Den som tror något annat är naiv, menar Lena Asplund.

Emil Källström (C), ekonomisk-politisk talesperson och riksdagsledamot från Örnsköldsvik, är lika kritisk.

– Jag kan inte gå i god för dina siffror. Men de är väldigt belysande. De som får betala för att Löfven höjer a-kassan är Sveriges unga.

– Det blir dyrare att anställa unga. Det är en oklok politik. Vi är ett län som redan i dag har högre arbetslöshet än snittet.

– Nästan en halv miljard är en förflyttning av resurser från länet till landets stora befolkningscentra. Västernorrlands unga får betala för Socialdemokraternas centraliseringspolitik, säger Emil Källström.

Eva Sonidsson (S), riksdagsledamot från Docksta, försvarar regeringens höjning.

– Man har ju sett att det är en ineffektiv satsning. Ungdomsrabatten har inte gett många nya jobb. Det är mera stöd till dem som redan har jobb.

– Vi vill hellre se att det blir fler jobb där det verkligen behövs jobb, och inte bara på Max och McDonald´s.

– Därför riktar vi pengar till bristyrken och utbildar ungdomar inte minst inom äldreomsorgen och skolan. Där satsar vi ganska mycket. Utbildning är nummer 1, säger Eva Sonidsson.

Mer läsning

Annons