Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anhöriga till de boende stöttar undersköterskorna: "Idiotiskt och en kvinnofälla"

Många anhöriga till boende på Lindgården stöttar nu de hotade undersköterskorna. – Det är fruktansvärt, de kommer att fly och man tappar all kompetens, säger Tord Höglund, anhörig.

Annons

På ett informationsmöte för de anhöriga till boende på Lindgården berättade Silvia Sandin Viberg, socialdirektör i Sundsvalls kommun om planerna för framtiden. Att pengarna inte längre räcker till heltider och att en stor del av personalen ska erbjudas 80 procents tjänstgöring.

Läs också: Kommunens bud till undersköterskorna – gå ner på deltid eller bli tvångsförflyttade

Informationen togs inte väl emot av de anhöriga.

– Alla blev lika upprörda som mig, en kvinna kallade det en kvinnofälla och påpekade att undersköterskorna också får lägre pension om de går ner i tid, säger Tord Höglund, en av de anhöriga som var med på mötet.

Han har sin fru på demensboendet och tycker att det är viktigt med kontinuitet.

– De som är dementa är beroende av att ha bekanta ansikten. Om det kommer nya som de inte känner igen kan det bli så att de vägrar att äta tillexempel, säger han.

Han känner sig själv orolig för sin frus skull eftersom han tycker att det fungerar så bra på boendet nu.

– Ja jag är orolig och jag tycker också synd om undersköterskorna och undrar hur det ska gå för dem, säger han.

Han tycker att man har en felaktig personalpolitik inom kommunen och där har han lång erfarenhet. Han har nämligen själv en lång erfarenhet på området då han varit personaldirektör på ett stort företag i Sundsvall.

– Jag tycker att man borde värdera kompetens högre. Det här är erfarna undersköterskor som är specialiserade på det här området. Om man placerar dem i en pool så flyr de kanske till privata alternativ, mycket dumt tänkt tycker jag, säger Tord Höglund.

Enligt Silvia Sandin Viberg så är det här ett måste för att få ihop den budget man fått från politiken.

– Vi måste få det att gå ihop. Vi ser att man har för mycket personal tillexempel mellan 14 och 16 på dagen. Därför skulle det behövas fler deltider, säger hon.

Att personalen skulle ha mindre att göra mellan dessa tider håller de själva inte med om, de påpekar att det är då de håller på med administration, går ut och går med de äldre och pratar med anhöriga.

Även Tord Höglund fnyser när han hör att personalen skulle ha lite att göra mellan de tiderna.

– En av de främsta punkterna vi tagit upp i anhöriggruppen är ju att de kommer ut för lite, om de tar bort den här tiden så försvinner ju de möjligheterna helt. Det är också den enda tiden vi har möjlighet att prata med personalen om sådan vi undrar över, säger han.

Kommunal sitter nu med i förhandlingarna kring förändringen och de säger detsamma.

– Vi som jobbar inom det här yrket sitter inte och latar oss, får vi en stund över så tror jag de flesta av oss lägger den stunden på att sätta lite guldkant på tillvaron för någon av de äldre. Sätter oss ner och läser en tidning för dem eller går en promenad, säger Åsa Selander, Kommunal sektion vård- och omsorg i Sundsvall.

Hon tror att den tiden går helt förlorat om planerna blir av. Hon är ockå orolig för effekterna det får för undersköterskornas ekonomi.

– Om de vill vara kvar så får de betydligt lägre pension och lägre lön att leva på varje månad, det påverkar hela Sundsvall. En stor grupp kvinnor får lägre köpkraft och i det längre perspektivet påverkar det också många barn som får det fattigare, säger hon.

Kommunal kämpade länge för rätten till heltid och även Sveriges kommuner och landsting, SKL har lovat facken att heltid ska vara en norm. Silvia Sandin Viberg lovar att det inte ska ändras.

– Det finns ett politiskt beslut på det så det kommer att kvarstå, men det kanske inte finns utrymme på den nuvarande arbetsplatsen, säger hon.

Om för få väljer att gå ner i tid istället för att bli tvångsförflyttad så kommer det innebära att budgeten spricker. Då säger Silvia Sandin Viberg att de får gå tillbaka till politiken så att de får hitta en annan lösning.

Tord Höglund tycker att man ska gå tillbaka till politiken redan nu.

– Felet är att politikerna klubbade igenom rätt till heltid utan att ha löst finansieringen först, då kan man inte komma åtta till tio år senare och säga att det inte finns pengar för det, säger han.

Åsa Selander tycker också att vård- och omsorgsområdet är underfinansierat i kommunen.

– Det är dags att det omfördelas lite inom kommunen. Det finns pengar men det kanske inte är så rättvist fördelat mellan förvaltningarna, säger hon.

Mer läsning