Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Annonsering efter personal för 800 000 kronor – men inte efter läkare inom kirurgi och ortopedi i Ångermanland

Mathias Westin i Örnsköldsvik fortsätter att kämpa för en jämlik vård i länet, men befarar att sommarstängningen i Sollefteå bara är början på slutet för sjukhusen i Ångermanland. "Landstinget har sökt personal och annonserat för 800 000 kronor sedan i mars. Ingen av dessa tjänster handlar om ortopedi och kirurgi i Ångermanland," säger han.

Annons

Mathias Westin visar upp räkningar från landstingets annonsering från mars i år fram tills nu.

Mathias Westin började engagera sig i landstingsfrågan när KD-politikern Soledad Henriquez fick nej, när hon ville se kalkylen för hur 40 miljoner kronor skulle sparas på att avveckla Örnsköldsviks BB. Sedan dess har han varit med i den grupp som vill rädda Sollefteå sjukhus.

– För mig handlar det om demokrati. Jag tror exempelvis inte att våra lokala politiker i Örnsköldsvik har förstått sammanhanget. De är helt enkelt lurade. Får vi inte behålla kirurger här, då försvinner även BB, eftersom det också kan handla om akuta kejsarsnitt.

– Och Örnsköldsviks sjukhus är lika hotat som Sollefteå sjukhus, säger han och påpekar att det mesta tyder på att när den nya storregionen tar vid, då finns det bara ett akutsjukhus kvar i Västernorrland.

– Man kan säga att Sundsvall har tagit upp kampen med Umeå, eftersom det mesta är på väg att koncentreras till länets södra sjukhus.

Mathias Westin anser att det finns tre viktiga punkter som sticker ut när det gäller den framtida sjukvården:

* Sommarstängningen i Sollefteå och hur det påverkar Örnsköldsvik och Sundsvalls sjukhus. Varför har ingen risk- och konsekvensanalys gjorts? Och varför är inte Inspektionen för vård och omsorgs (IVO) register uppdaterat, med att Sollefteå sjukhus just nu inte har akut ortopedi och kirurgi?

* Rekryteringen inför hösten och hur den har skötts. Kommer den stängda avdelningen att kunna öppnas och varför ingen annons på att man söker läkare inom ortopedi eller kirurgi, när man ändå har annonserat 63 gånger för 800 000 kronor?

* De kommande besparingsförslagen och den bristande insynen, som bara hälso- och sjukvårdsnämnden har fått veta – och hänvisas till att vara arbetsmaterial. Varför ingen insyn och hur kommer kirurgin att påverkas – och hur blir det med BB i Sollefteå och Örnsköldsvik?

Mathias Westin säger att han är bekymrad för framtiden när länets sjukvård allt mer koncentreras till Sundsvall.

– Det känns tyvärr som en medveten strategi, inte minst när man väljer att inte göra en risk- och konsekvensanalys med fokus på vad stängningen i Sollefteå innebär för de två andra sjukhusen.

På frågan om vad han tycker om det som står på landstingets hemsida: en trygg, jämlik och nära vård för invånarna i länet är vår högst prioriterade målsättning, svarar han att "det känns som ett hån".

– Det mesta försöker man ju att montera ner. Det är inte nära om man måste åka 20 mil. Det är fina mål och visioner, men inte det man förknippar med Socialdemokraternas solidaritetstänk.

Läs länsklinikschefens svar: Länsklinikchefen om problemen att rekrytera till Sollefteå: "I praktiken är det omöjligt"

Läs även:

"Dålig insyn och ingen dokumenthanteringsplan" – Ö-viksbo kritisk mot landstinget

Akuta kirurgin i Sollefteå hotad även i höst – ser inte ut att kunna öppna igen

Landstingets annonser i jakten på personal, men ingen jakt på läkare inom ortopedi eller kirurgi.

Mer läsning

Annons