Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu ett åtal väntar mot Gävleåklagare

/
  • Medan rättssalens dörr stod öppen skylde sig den barnvåldtäktsåtalade åklagaren med en handduk.

Den barnvåldtäktsåtalade åklagaren från Gävle misstänks för fler brott.
Det framkom när rättegången inleddes. Åklagaren erkänner nu köp av sexuell tjänst.

Annons

Åklagaren, som varit verksam i Gävleborg, misstänks bland annat för barnvåldtäkt i Dalarna 2009 och sexuellt ofredande i Sundsvall.

När måndagens rättegång mot honom inleddes yrkade chefsåklagare Anders Jakobsson på stängda dörrar, en uppfattning försvaret delade.

Rätten beslutade att åklagarens yrkanden och den misstänktes inställning till brotten kommer att hållas öppna för allmänheten.

Resten av rättegången hålls bakom stängda dörrar.

– Vi har en reservdag som jag har förstått numera kommer att användas för att fortsätta huvudförhandlingen, eftersom det förväntas ett nytt åtal inom kort, sa rättens ordförande Lars-Erik Bergström i rättegångens inledande skede.

När dörrarna till rättssalen öppnades och journalisterna började fotografera satt den sexbrottsåtalade åklagaren från Gävle med en gul handduk över sig.

På andra sidan satt den uppenbart skakade kvinnan som åklagaren tidigare haft en relation och som är målsägande i två punkter som åklagaren åtalas för.

Han har erkänt att han sökte information om henne i Åklagarmyndighetens centrala system och därmed gjort sig skyldig till dataintrång.

Däremot nekar han till att ha begått tjänstefel när han, enligt chefsåklagare Anders Jakobsson, fick hennes ärende på sitt bord.

Gävleklagaren ska ha sagt till kvinnan vad hon skulle säga under ett förhör och sett till att hon fick ett lindrigare straff.

Han nekar till brott och till att ha väglett kvinnan i hur hon skulle agera i förhöret.

Han medger dock att han utfärdat straffet.

– Det har skett oberoende av hans relation med målsäganden, sa åklagarens advokat Per Borgblad när rättegången inleddes.

– Det bötesstraffet som det varit frågan om har varit helt förenligt med gällande praxis.

– I vart fall gör han gällande att det inte kan vara fråga om någon svårare gärning än ringa tjänstefel, vilket inte ska föranleda ansvar, fortsatte Borgblad.

När åklagaren på eftermiddagen läste upp några av yrkandena kom det fram att åklagaren nu erkänner köp av sexuell tjänst i Dalarna, någonting som han tidigare nekat till.

TEXTEN UPPDATERAS

Mer läsning

Annons