Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergwall: "Fri! Fri på riktigt"

/

Sture Bergwall är helt fri. Den öppna rättspsykiatriska vården ska upphöra beslutar rätten, uppger Bergwalls juridiska ombud till TT.
"Fri! Fri på riktigt!" twittrar Bergwall.
– Nu har jag till och med papper på att jag är fri, säger en lycklig Stue Bergwall efter beslutet.

Annons

Beskedet kommer efter 23 år av psykiatrisk tvångsvård vid Säters sjukhus, samt ett år av öppen vård.

Under en stor del av tiden på Säter var Sture Bergwall känd som seriemördaren Thomas Quick, dömd för åtta mord.

– Tvångsvården har upphört av Sture Bergwall. Beslutet har vunnit laga kraft. Så nu är Sture Bergwall en fri man och kan börja vända blad och sätta punkt för de här åren av tvångsvård, säger Bergwalls juridiska ombud Anwar Osman till TT.

TT: Hur reagerade Bergwall?

– Han var lättad och glad över att äntligen kunna få leva ett liv utan kontroll och vara fri, som alla andra medborgare. Det var glädjande, säger Osman.

Under en stor del av tiden på Säter var Sture Bergwall känd som seriemördaren Thomas Quick, dömd för åtta mord.

I dag sitter han i Jämtland och skriver på sin självbiografi och twittrar bilder på träd, snöklädda landskap, blanka vattenspeglar och solens gång över himlen.

Vården bör upphöra

2008 tog Sture Bergwall tillbaka alla tidigare morderkännanden under en intervju med journalisten Hannes Råstam. Han beviljades resning och i november 2013 var han frikänd från samtliga mord.

För drygt ett år sedan öppnades Säters grindar och Bergwall klev ut i en frihet som innebar att den rättspsykiatriska tvångsvården fortsatte i öppen form.

– Han har varit övervakad och kontrollerad i och med att han lämnat urinprover med jämna mellanrum, säger brodern Sten-Ove Bergwall till TT.

I dag beslutade förvaltningsrätten i Falun att tvångsvården ska upphöra helt.

– Känslomässigt kommer det att innebära en frihet att leva som vilken människa som helst, säger Sten-Ove Bergwall.

Tillbaka i rampljuset

Kraftigt medicinerad och under terapi tog Sture Bergwall på 1990-talet på sig ansvaret för 39 mord. Han dömdes för åtta, men sedan han tagit tillbaka alla tidigare erkännanden slog rätten fast i fall efter fall att det inte fanns några bevis för att han begått morden.

Därmed inte sagt att Bergwall har ett fläckfritt förflutet. 1969, bara 19 år, begick han sitt första våldsbrott och dömdes till sluten psykiatrisk vård. Under en försöksutskrivning begick han ett nytt allvarligt våldsbrott. Ungefär 20 år senare dömdes han åter till rättspsykiatrisk tvångsvård efter att under ett rån ha hotat en familj till livet.

Den tio år äldre brodern Sten-Ove Bergwall får frågan vem Sture är för honom i dag jämfört mot tiden då han tog droger och begick brott.

– I dag är han densamma, den som han var när han växte upp, svarar Sten-Ove Bergwall.

TT: Vad var det som hände på vägen?

– Det är det han är i färd med att berätta, det han skriver nu i sin bok.

När berättelsen är färdigskriven tror Sten-Ove Bergwall att hans bror kommer att bli mer offentligt igen, att han kanske kommer att sitta och signera böcker som vilken författare som helst.

Mer läsning