Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Branden närmar sig Dalarna

Ett lätt duggregn gör att räddningstjänsten nu kan flytta fram sina positioner i kampen mot den stora skogsbranden i Västmanland. Brandröken ligger tät, men har inte spridit sig närmare Norberg under dagen.
På tisdagskvällen är läget i brandområdet förhållandevis bra.
– Från att ha begränsat brand så arbetar vi nu med att släcka brand runt hela området, säger Fredrik Eriksson, pressinformatör vid räddningsstaben i Ramnäs.
En person hittades död på väg 668 norr om Stabäck i Västmanland vid midnatt natten till tisdag. Mannen är från Dalarna.

Annons

Det är en man i 30-årsåldern, hemmahörande i Söderbärke, som hittats död i branden.

Det är nu stopp i tågtrafiken på sträckan Västerås- Fagersta och hela sträckan Fagersta-Avesta Krylbo. Orsaken är den omfattande branden. Det finns ingen prognos för när tågtrafiken kan komma igång igen.

Det påverkade brandområdet rapporterades vid 16.30 vara 13 000 hektar stort.

Tidigare i dag reste sju personer från Dalarnas räddningstjänster till brandområdet. De ersätter de fem personer ur Stora Skedvis deltidskår som funnits på plats sedan i går och har specialkunskaper om skogsbränder.

Under tisdagsförmiddagen höll länsstyrelsen Dalarna ett extrainsatt möte med bland andra räddningstjänsten om branden.

– Vi har fått i uppdrag att inventera våra resurser. Just nu sitter jag och undersöker hur mycket personal och material jag kan skicka till branden, säger Johan Szymanski, räddningschef på Mora brandkår.

Just nu finns en begäran om stöd i den akuta fasen som sträcker sig minst 14 dagar framöver.

– Södra Dalarnas räddningsförbund håller just nu på med att göra begränsningslinjer för att branden inte ska sprida sig upp mot Dalarna. Men det är svårt att hålla dem. Det har varit gnistor som flugit 1700 meter och skapat nya punktbränder.

Under måndagseftermiddagen sveptes stora delar av Dalarna in av både rök och röklukt. Räddningsledningen uppmanar alla som berörs av rök från skogsbranden att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Staten tar nu genom länsstyrelsen i Västmanland över ansvaret för bekämpningen av branden från de kommunala myndigheterna.

Det finns inget beslut om att evakuera Norberg kommun i nuläget. Däremot uppmanar Länsstyrelsen i Västmanland att de invånare som vill kan förbereda sig inför en eventuell evakuering genom att t.ex. packa väskor och planera vilken väg man ska ta sig ifrån branden samt höra sig för om man har möjlighet till att bo hos vänner eller bekanta.

DT:s utsända i Norberg vittnar om att en del människor börjar lämna orten. Det är väldigt varmt och rökigt. Utanför brandstationen samlas frivilliga och oroliga människor som undrar vad de ska göra.

– Det är inte aktuellt med evakuering som det ser ut nu, säger Lars-Göran Johansson på polisen, ansvarig för en eventuell evakuering av Norberg, vid 14-tiden på tisdagen.

Totalt finns just nu 27 polispatruller med 62 poliser från Uppsala, Stockholm och Örebro på plats i Norberg.

Omkring 200 personer arbetar nu med att försöka hindra vidare spridning av branden. De två italienska brandbekämpningsplanen som skulle sättas in under tisdagen står stilla på en flygplats i Polen på grund av dåligt väder, skriver vlt.se. Frankrike skickar tre flygplan för att bekämpa branden. Planen beräknas anlända "i slutet av dagen" och deltar i insatsen från och med i morgon bitti.

– Branden är fortfarande inte under kontroll, säger landshövdingen Ingemar Skogö på en pressträff klockan 13 på tisdagen.

Enligt Erik Bergman, räddningsstabens pressinformatör, är det vindstilla på brandområdet.

– Det skulle komma starkare vindar men just nu blåser det inte alls och man har lyckats hålla elden kring spärrlinjen, säger han.

Helikoptrar har under dagen vattenbombat området kring sjön Snyten, som tidigare varit det värst drabbade. Men bristen på vind gör att röken är väldigt intensiv vilket under eftermiddagen omöjliggjort arbetet från helikoptrarna på platsen.

Metoderna för att bekämpa branden handlar i nuläget om att få kontroll, enligt Jan Wisén på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

– En sådan här brand går man inte in och släcker. Det handlar framför allt om att hitta begränsningslinjer, i första hand naturliga – så som vägar, sjöar och naturliga hinder. Om det inte finns sådana får man gå in och göra brandgator, säger han.

TT: Vad händer när man fått kontroll över elden?

– Det kommer att bli ett väldigt omfattande släckningsarbete som säkert kommer att pågå i flera veckor innan man kan säga att branden slutgiltigt är släckt. Man måste gå in och släcka där det ligger och pyr och där det brinner, säger Wisén.

Polisen har fullt sjå med att hindra folk från att vistas i eller ta sig in i brandområdet.

– Vi söker igenom områden så att folk inte blir innestängda. Hela tiden försöker folk ta sig in i området, säger Thomas Gustafsson vid polisen i Västmanland.

Enligt den senaste uppdateringen från länsstyrelsen har branden lyckats hoppa över sjön Snyten, norr om Ängelsberg. Enligt en karta över spridningen brinner det nu även på den västra sidan om sjön. Branden uppges dock vara under kontroll i området efter det att räddningstjänsten gått in och vattenbombat.

Väderförhållandena beskrivs just nu som gynnsamma, med högre luftfuktighet och svagare vindar. Men brandmännen är förberedda på att förhållandena kan ändras till det sämre igen.

SMHI meddelar att det under kvällen och natten kommer att vara svaga vindar, både över det eldhärjade området och även i Dalarna.

Om röken kommer att ligga kvar över Dalarna kan dock SMHI inte svara på.

– Om man ska tala om någon tendens på vindriktningen så är den västlig, men den är väldigt växlande, förklarar Sofia Söderberg vid SMHI:s presstjänst.

Vad gäller eventuellt regn över det branddrabbade området så kan det bildas kraftigare regn och åskskurar under onsdagen.

Nu på tisdagskvällen är läget i brandområdet just nu förhållandevis bra.

– Från att ha begränsat brand så arbetar vi nu med att släcka brand runt hela området, säger Fredrik Eriksson, pressinformatör vid räddningsstaben i Ramnäs.

Enligt honom arbetar nu cirka 350 personer från räddningstjänsten och militären med branden. Arbetet kommer att pågå tills mörkrets inbrott.

– Sedan blir det för farligt, så då går vi in i bevakningsskede, säger han.

Branden har inte spridit sig närmare Norberg under dagen.

– Det finns inget behov av utrymning i nuläget, säger Fredrik Eriksson.

De tre franska brandplanen kommer till Västerås flygplats i kväll. Men de två italienska planen kommer att vara på plats först i morgon, onsdag, skriver Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Planen försenades på grund av dåligt väder söder om Alperna, vilket gjorde att de inte kunde lyfta i måndags som planerat. De väntas landa i Västerås på onsdagen men det finns inga garantier för att de är på plats före klockan 12:00.

Mer läsning

Annons