Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiffiga frötips

/
  • Pluggbrätten är bra när man ska så fröna ett och ett. Camilla Börjes delar gärna med sig av tips, men betonar att det gäller att pröva sig fram i trädgården.
  • Frölådor är bra när man ska så fröna flera frön. Camilla Börjes delar gärna med sig av tips, men betonar att det gäller att pröva sig fram i trädgården.
  • Blanda små frön med socker i ströaren, så ser du var de hamnar.
  • Penntricket - de små malvafröna fäster på den fuktiga baksidan av en blyertspenna, och syns som blåfärgade rundlar i jorden.
  • Gurkfrön är bara att peta ner med fingret på rätt djup.
  • Med hjälp av silen siktar Camilla ett tunt och jämnt lager över fröna.
  • Ungefär 20 frön är lagom i de små sålådorna.

Camilla Börjes avslöjar sina bästa knep, och plockar med sig både sockerströare, sil och disksvamp ut i växthuset – för köksredskap är användbara även när du ska så.
Nu är det för sent att så tomater, men hög tid för dill, kål, majs och sommarblommor.

Annons

Med risk för att provocera andra med fin utsikt – invånarna i Rättviksbyn Söderås har en av de vackraste vyerna, över ängar och hagar ner mot Siljan.

– Jag är född här, så jag ser den knappt, säger Camilla Börjes och skrattar.

Jo, hemmablindhet som är vanligt förekommande bland infödingar. Och dessutom har hon nu under våren stängt sjöutsikten genom att klä in den glasade verandan i bubbelplast, för att spirande plantor ska få det riktigt ombonat. Även i det stora växthuset på gården råder tropiskt klimat, trots att vårvindarna viner längs sluttningen.

Tidigare arbetade Camilla Börjes som instruktör på trädgårdsprogrammet i Rättvik, som dock är nedlagt. Nu har hon och en kompis öppnat gårdsbutik i Söderås där hon säljer plantor.

Hon delar gärna med sig av tips och råd, men betonar att man får pröva sig fram i trädgården.

– Det finns sällan rätt och fel. Man kan göra lite olika. Funkar det inte får du felsöka.

Så här tidigt på säsongen ligger fokus på förkultivering av frön. Det är ett sätt att ge allehanda grönsaker en mjukstart inomhus, men Camilla förkultiverar även sommarblommorna.

– Det tar sådan tid här uppe om man sår direkt dem på friland. De hinner knappt komma upp.

Näringsfattig såjord brukar rekommenderas för sådd, och visst funkar den. Men Camilla Börjes föredrar K-jord från Hasselfors, en sand- och lerjord som är tänkt för krukväxtodling.

– Den innehåller lite mer näring. Då behöver du inte plantera om sticklingarna på en gång. De är ju ömtåliga i början, så det är bra om de kan stå lite längre, säger Camilla och visar hur hon lägger ett lager av näringsrikare jord i botten på sålådan, och ett centimetertjockt lager med såjord ovanpå.

Det finns bra jord från de andra stora leverantörerna också - urnjord med små kulor som långtidsgödslar från Rölunda, och Weibulls kravmärkta med kogödsel, till exempel. Camilla Börjes grundtips är – läs på säcken.

Stora frön, som gurka och squash kan du sätta i lite större planteringskrukor, det är bara att peta ner på rekommenderat djup med fingret.

Små frön är svårare att hålla reda på. Ett kryddmått kan innehålla 300 frön som ofta syns dåligt när de landar på jorden.

Det är nu hushållsredskapen kommer in i bilden.

Disksvampen – den använder Camilla Börjes för att platta till jordytan, hon duttar mjukt, jorden ska inte vara för packad. En jämn yta är viktig om du vill ha lika stora plantor. Jorden ska vara genomvattnad, men inte dyngsur.

Sockerströaren – små frön är svåra att urskilja. Tillsätt en nypa socker, kanske en halv tesked, som du blandar med fröna. Då markerar sockerkornen var fröna landar.

Penntricket – är bra för plantor som man vill ska växa i små tussar. Camilla visar med lobeliafrön, på den fuktiga ändan av en blyertspenna fastnar ett gäng, som hon sedan trycker fast i den fuktiga jorden.

Silen – med den skakar hon ett jämnt, tunt lager med finkornig jord över fröna. Men läs på påsen – ljusgroende frön ska inte täckas, och måste stå ljust.

Sprayflaskan, med den duschar hon mjukt över nysådden, med rumstempererat vatten. Små frön flyter lätt bort om strålen blir för hård.

Camilla Börjes varnar för alltför tidig utplantering. Ända in i juni finns det risk för bakslag i form av frostnätter.

– Och frosten är ju skadlig, men lika stora bovar är stark sol och hård vind. Mulet och vindstilla är bästa vädret när man ska sätta ut plantorna, säger hon.

De späda växterna bör också få vänja sig långsamt vid utomhusklimat, och få en skyddad vrå till en början. Amplar få stå på marken ett tag, innan de hängs upp.

Här hittar du mer trädgårdsinspiration:

TV: Feng shui i trädgården

TV: Vårstäda i din trädgård

TV: Så räddar du träden efter vintern

TV: Så lyckas du med pelargonerna

TV: Gjut trädgårdsprydnader i betong

TV: Så kickstartar du rosorna

TV: Så lyckas du med exotiska frukter och grönsaker

Mer läsning