Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överklagar domen: Kräver längre straff för sexdömde åklagaren

/

Den sexdömde Gävleåklagaren överklagar fängelsestraffet till Svea hovrätt och vill frias.
Samtidigt överklar åklagarsidan domen och vill att straffet skärps.
– Jag tycker att tingsrätten har gett honom lite för mycket rabatt, säger chefsåklagare Anders Jakobsson.

Annons

Redan när domen om tre och ett halvt års fängelse för Gävleåklagaren föll den 8 juni stod det klart att han skulle överklaga såväl barnvåldtäkter som sexuella ofredanden, bland annat i Sundsvall, samt tjänstefel och övriga punkter som han nekade till (se faktaruta).

Nu har en överklagan lämnats in till Falu tingsrätt och Gävleåklagaren som dömts för en barnvåldtäkt i Dalarna samt en i Hälsingland vill frias.

I andra hand anser den sexdömde åklagaren och hans advokat Per Borgblad att gärningarna ska bedömas som sexuellt utnyttjande av barn.

För resterande brott, som Gävleåklagaren erkände under utredningen, vill han i första hand dömas till skyddstillsyn, som Frivården föreslog och i andra hand vill Gävleåklagaren få en villkorlig dom.

Samtidigt har chefsåklagare Anders Jakobsson vid Särskilda åklagarkammaren bestämt sig för att överklaga domen och har under fredagen skickat in sin överklagan.

– Jag yrkar på straffskärpning. Jag yrkade på minst fyra års fängelse och han fick tre och ett halvt år. Det borde ligga på minst fyra, säger Anders Jakobsson och fortsätter:

– Både jag och tingsrätten tyckte tingsrätten tyckte att straffvärdet var över fyra år. I och med att han har klagat nu kan jag lika gärna hänga på och överklaga jag också.

Anders Jakobsson anser att mycket talar för att man borde pröva strafflängden.

– I sina domskäl skrev tingsrätten att det sammanlagda straffvärdet för brotten är klart över fyra år. Det tycker alltså att det är ska vara betydligt länge än fyra års fängelse men ger honom tre och ett halvt för att han troligtvis ska avskedas. Då tycker jag att tingsrätten har gett lite för mycket rabatt. Minst fyra år är rimligt, säger Jakobsson.

Mer läsning

Annons