Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skatter höjs – snuset blir dyrare

Inget årsskifte utan nya lagar och förordningar.
För rökare och snusare blir det dyrare nästa år medan en del taxiresenärer kan komma att åka lite billigare i fortsättningen.

Annons

Lagom till jul- och nyårshelgen presenterar regeringen en sammanställning av de viktigare lagarna och förordningarna som träder i kraft den 1 januari 2015.

Årsskiftet innebär att en del skatter höjs, till exempel höjs fordonsskatten för lätta fordon.

Avdragsrätten för privat pensionssparande sänks från 12 000 till 1 800 kronor.

För rökare och snusare kommer 2015 att bli dyrare. Punktskatten på cigaretter höjs med 6 procent, cirka 2,40 kronor per paket. Punktskatten på snus höjs med 12 procent. Priset på en dosa lössnus beräknas stiga med nästan 2,50 kronor medan en dosa portionssnus stiger med drygt 1,40 kronor.

Men för en del taxiresenärer kan det bli billigare i fortsättningen. De taxibolag som har ett jämförpris över 500 kronor ska från och med den 1 januari ange det högsta priset som färden kan komma att kosta.

Ett exempel på en annan förändring är att polisen och Tullverket får besluta om klampning, det vill säga låsa fast hjulen, på yrkestrafik som bryter mot regelverket. Exempelvis kan det handla om överträdelser av kör- och vilotider.

Mer läsning

Annons